Ayı saldırılarının sıklaştığı Japonya çareyi robot kurtlarda arıyor

İlk kez 2020'de kullanılmıştı

Robot kurtlar, üzerlerindeki hareket sensörlerinin devreye girmesi durumunda kafasını çevirerek uluma sesinden, makine seslerine kadar 60 farklı ses çıkarabiliyor (Reuters)

Japonya'da vahşi hayvanları çiftliklerden uzak tutmak için tasarlanan robot kurtlar, artık yerleşim merkezlerine yönelik ayı saldırılarını önlemek için kullanılıyor.

Monster Wolf adı verilen robot kurtları üreten Wolf Kamuy şirketinin başkanı Motohiro Miyasaka, kurtların ilk kez 2020 sonbaharında Takikawa kentinde kullanılmaya başlandığını ve o günden sonra birçok belediyeden sipariş aldıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Robot kurtlara talebin artmasının en önemli nedeniyse ülkedeki ayı saldırılarının endişe verici bir boyuta ulaşması.

Uzmanlar ayı saldırılarının artmasını, özellikle gençlerin köyleri terk etmesine ve birçok kırsal yerleşim biriminin ıssızlaşmasına bağlıyor.

Tokyo Teknoloji ve Ziraat Üniversitesi'nden Profesör Şinsuke Koike konuyla ilgili, "Daha önce ayılarla insanlar arasında bir tampon bölge işlevi gören kırsal tarım arazileri her geçen gün daha da azalıyor" ifadelerini kullandı.

Kırsal arazilerin boşalmasıyla birlikte ayıların şehirlere daha yakın bölgelerde yaşamaya başladıkları, parlak ışıklara ve gürültüye alıştıkları ve insanlardan daha az korkar hale geldikleri belirtildi.

Doğum oranlarının belli bir seviyenin altında kalması nedeniyle insan nüfusunun azaldığı Japonya'da ayıların sayısıysa günden güne artıyor. 

Hükümet verilerine göre Hokkaido bölgesinde yaklaşık 12 bin boz ayı yaşarken, Asya siyah ayılarının sayısıysa 10 bin dolaylarında. Bu bölgede son 60 yılda insanlara yönelik 150'den fazla ayı saldırısı gerçekleşti.

Son yıllarda ayı saldırılarının sıklaştığı Japonya'da 4 kişinin öldüğü, 10 kişinin de yaralandığı 2021, kayıtlara en ölümcül yıllardan biri olarak geçmişti. 


Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU