Testere X, serinin diğer filmlerine büyük fark atarak rekor kırdı

Korku serisinin yeni devam filminde oyun oynanmıyor

Yeni Testere filmi, kanlı korku serisine şimdiye kadarki en iyi eleştirilerini kazandırdı.

Serinin 10. filmi Testere X (Saw X) vizyona girdi ve eleştirmenler filmi serinin 19 yıllık tarihindeki en iyi yapımlardan biri olarak övüyor.

2004'te başlayan serinin ilk filmi sadece 1 milyon dolarlık bir bütçeyle 103,9 milyon dolarlık hasılat elde edince 8 devam filmi çekilmişti. Bunların sonuncusu Testere: Jigsaw Efsanesi (Jigsaw) 2017'de gösterime girmişti. 2021'deyse Chris Rock'ın başrolde olduğu Spiral: Testere Devam Ediyor (Spiral: From the Book of Saw) adlı bir spinoff yayımlanmıştı.

Seri gişede çoğunlukla başarı gösterip sıkı bir hayran kitlesi yaratmış olsa da, genellikle en iyisi olarak kabul edilen ilki de dahil, filmler büyük ölçüde eleştirmenlerin ilgisini çekmedi. Bununla birlikte Testere X'le beraber yeni bir Testere filmi eleştirmenlerin gözdesi oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurbanlarını korkunç düzeneklere yerleştirerek yaşama arzularını test eden Jigsaw katili John Kramer'ı başından beri canlandıran Tobin Bell, Testere X'le seriye dönüyor.

Testere X, birinci ve ikinci Testere filmleri arasında geçen olayları anlatıyor ve ölümcül kanserinden kurtulmak için FDA onaylı olmayan bir tedavi görmek üzere Meksika'ya giden Kramer'ın hayatının daha önce görülmemiş bir bölümünü gözler önüne seriyor.

Tedavisiyle ilgili yürek burkan bir gerçekle yüzleşen Kramer, bir grup insanı yakalayarak yeni tuzaklara düşürüyor ve bu tuzaklar birkaç karakter için kanlı sonlarla noktalanıyor.

Eleştiri derleme sitesi Rotten Tomatoes'ta yapılan 91 inceleme sonunda Testere X yüzde 86'lık bir puana sahip. Testere'nin ilk filmi, serinin en iyi eleştiri alan ikinci yapımı olsa da Testere X'e 36 puanla geçildi. Yönetmenliğini James Wan'ın yaptığı 2004 tarihli filmin puanı yüzde 50.

Diğer puanlar, Testere 6'nın (Saw VI, 2009) aldığı yüzde 39'dan  Testere 3D (Saw: The Final Chapter, 2010) başlıklı 7. Testere filminin aldığı yüzde 9'luk aşırı düşük nota kadar değişiyor.

The Independent'ın Testere X incelemesinde eleştirmen Clarisse Loughrey şöyle diyor:

Bu, 10 filmdir o kadar yakından aşina olduğumuz bir rutin ki Testere X'in herhangi bir unsuruna orijinal demek zor olur ama seriye dönen yönetmen Kevin Greutert seyircisini neyin tatmin edeceğini biliyor: birkaç kova kan ve çıtırdayan kemiklerin mide bulandırıcı sesi. Bu filmde seyirciler istediklerini tam olarak alacak.

Rotten

Testere X, açık ara en iyi eleştirileri alan Testere filmi oldu (Rotten Tomatoes)​​​​​​​


Testere serisinin hayranları gibi serinin dağıtımcısı Lionsgate'in de bu övgülerden mutlu olacağına şüphe yok. Eğer olumlu eleştiriler yüksek gişe hasılatına dönüşürse, bu Kramer'ın geçmişine dair izleyeceğimiz son saklı kısım olmayacak gibi görünüyor.

Birleşik Krallık'taki hayranlar, Londra'daki ziyaretçilerini içine alan Testere: Kaçış Deneyimi'ne buradan bilet edinip giderek Testere keyfini iki katına çıkarabilir.

Testere X'in Türkiye'deki vizyon tarihi 20 Ekim.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU