Scorsese stüdyonun talebini reddederek filmine nasıl Oscar kazandırdı?

80 yaşındaki yönetmenin ödüllü filmi stüdyonun isteği yüzünden mahvolabilirdi

4 Oscarlı Köstebek'in başrollerinde Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Martin Sheen ve Vera Farmiga yer alıyordu (Warner Bros)

Köstebek (The Departed), şoke edici finali sayesinde Martin Scorsese'nin en iyi işlerinden biri olarak kabul ediliyor ancak yönetmen stüdyonun talebini dinleseydi, film tamamen mahvolabilirdi.

Kedi-fare oyunu

2006 yapımı Köstebek, gizli bir polis ve FBI için çalışan bir gangsterin birbirlerinin kimliğini ortaya çıkarmaya çalışmasını merkeze alan bir kedi-fare oyunu.

Suç filmi, neredeyse tüm önemli karakterlerin öldürülmesiyle meşhur. 80 yaşındaki Scorsese, bu filmle En İyi Yönetmen dalında ilk ve tek Oscar'ını kazanırken, Köstebek En İyi Film dalında da Akademi Ödülü sahibi olmuştu.

Stüdyo filmin sonunu beğenmemiş

Ancak Scorsese'ye göre Warner Bros, filmin test gösterimi sırasında hayal kırıklığına uğramış ve Köstebek'in sonunun değiştirilmesini istemişti.

Scorsese, GQ'ya verdiği röportajda stüdyonun filmi seriye dönüştürmek istediğini şöyle anlattı:

Sonra stüdyodakiler çıkıp gitti ve çok üzgündüler çünkü bu filmi istemiyorlardı. Onlar seriyi istiyordu. Bu da şu anlama geliyor: Artık burada çalışamam.

Warner Bros. istediği seriyi elde edememiş olsa da Scorsese'nin finali olmadan En İyi Film Oscar'ını alamayabilirdi. Üstelik Scorsese'nin acımasız sonundan farklı bir final, eleştirmenlerin "başyapıt" dediği filmi bambaşka bir hale getirebilirdi.

İkisinin de hayatta kalmasını istediler

Stüdyo sadece gizli polis Leonardo DiCaprio'nun canlandırdığı Billy Costigan'ın hayatta kalmasını değil, güvenlik güçlerinin arasına sızan gangster Colin Sullivan'ın da yaşamasını istiyordu. Amaç bir devam filmi için kapıyı açık bırakmaktı ama iki ana karakter de öldürülseydi bu mümkün olamayacaktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eğer her iki karakter de hayatta kalsaydı hikaye doğal bir şekilde gelişmeyecekti ve Scorsese'nin de belirttiği gibi, stüdyonun gözünde bu, "bir insanın yaşaması ya da ölmesi gibi ahlaki bir mesele değildi."

Scorsese'nin pek çok filmi gibi Köstebek de aslında suçluların eninde sonunda yakalandığını anlatıyor ama aynı zamanda iyilerin her zaman kazanamayacağına dair bir hikaye sunuyor.

Köstebek, bir dizi devam filmi olan Kirli İşler'in (Infernal Affairs) yeniden çevrimi olsa da Scorsese çok farklı bir hikaye anlatmıştı. 


Independent Türkçe, Deadline, GQ

DAHA FAZLA HABER OKU