Aşırı sıcaklar, iklim krizine yönelik şüpheleri de "eritiyor"

Aşırı hava koşullarına maruz kalan ABD'li yetişkinlerin neredeyse üçte ikisi artık bunun kısmen de olsa iklim krizinden kaynaklandığına inanıyor

ABD'nin Phoenix şehrinin sakinleri temmuzun rekor seviyedeki sıcak hava dalgasında soğuk bir şeyler içmek için mola veriyor (AP)

Yeni bir ankete göre yazın rekor seviyeye ulaşan sıcak hava dalgasının, ABD'lilerin iklim krizine yönelik şüpheciliğini erittiği anlaşılıyor.

Associated Press-NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezi'nin yeni bir anketine göre Birleşik Devletler genelinde tehlikeli derecede yüksek sıcaklıklara, orman yangınlarına, şiddetli fırtınalara ve sellere yol açan aşırı hava koşulları, iklim değişikliğinin nedenlerine ilişkin kamuoyu algısındaki değişimle birlikle görülüyor.

Anket, ABD'li yetişkinlerin yüzde 64'ünün yakın zamanda aşırı hava koşullarına bağlı bir deneyim yaşadığını ve bunun kısmen iklim değişikliğinden kaynaklandığına inandığını ortaya koyarken, bu oran nisandaki yüzde 54'e kıyasla yükseldi.

Katılımcıların yüzde 87'si son 5 yıl içinde bizzat aşırı bir hava olayı yaşadığını söylerken, yaklaşık 4'te üçü bunu iklim kriziyle ilişkilendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anket, iklimle ilgili görüşlerin siyasi eğilimlere yakından bağlı olduğunu gösteriyor. Aşırı hava koşullarına maruz kalan Demokratların yaklaşık yüzde 93'ü bunun iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğuna inanırken, buna kıyasla Cumhuriyetçilerde bu oran sadece yüzde 48.

NASA ve Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre 2023 yazı, Kuzey Yarımküre'de bugüne kadar ölçülen en sıcak yazdı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi geçen hafta yaptığı açıklamada, ağustos sonu itibarıyla ABD'de 1 milyar dolardan fazla zarara yol açan 23 "hava felaketi" yaşandığını ve bunun 2022'deki rekor olan 22'yi geride bıraktığını belirtmişti.

ABD'li yetişkinlerin yaklaşık 10'da 6'sı, ABD'nin büyük bölümünü yoğun duman ve dumanlı sisle kaplayan Kanada orman yangınlarından "çok" ya da "biraz" etkilendiğini bildirdi.

El Niño'nun getirdiği normalden yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları, tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki rekor sıcaklıklara katkıda bulunsa da iklim bilimciler birincil nedenin insan kaynaklı sera gazı kullanımı olduğu kanısında.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin nedenlerine yönelik değişen tutumların 2016'da başlayan bir eğilimi takip ettiğini söylüyor.

Yale İklim Değişikliği İletişim Programı Direktörü Anthony Leiserowitz, Associated Press'e şöyle dedi:

Ve bu koşullar gittikçe kötüleşmeye devam ederken, sinyal her geçen yıl daha da güçleniyor.

Leiserowitz, medyadaki iklim değişikliği haberlerinin kamuoyunun algısını etkilediğini ve birçok kişinin bilgileri daha bilimsel bir şekilde yorumladığını da sözlerine ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU