ABD'deki kitap yasaklarına karşı çıkan açık mektubu Ariana Grande de imzaladı

Oyuncular, komedyenler, yazarlar, modeller, aktivistler ve müzisyenler kitap yasaklarına karşı mücadeleye katıldı

 Guillermo del Toro, Ariana Grande ve Mark Ruffalo (AP)

Ariana Grande, Mark Ruffalo ve yönetmen Guillermo del Toro, ABD'de kabul edilen kitap yasağı yasalarını kınayan bir açık mektubu imzalayan yaklaşık 175 oyuncu, komedyen, müzisyen, realite şov yıldızı, model, yazar ve aktivist arasında yer alıyor.

Kamu savunuculuğu örgütü MoveOn, PBS'in Reading Rainbow programının sunucusu LeVar Burton'ın öncülük ettiği "okuma özgürlüğünü savunan" mektubu 19 Eylül Salı günü yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burton'ın mektubunda, "Reading Rainbow'un eski sunucusu olarak 20 yılı aşkın süre boyunca her yaştan milyonlarca kişiye okuma sevgilerini keşfetmeleri için ilham verdim. Artık bir zamanlar göklere çıkardığımız kitaplara itiraz edildiğini, bunların kısıtlanıp yasaklandığını görüyorum" yazıyor.

Açık mektup, "bu kitap yasaklarına karşı çıkarken herkesi onlara katılmaya, kişisel ya da ideolojik anlaşmazlıklara bakmadan ifade özgürlüğünü ve açık yaratıcı sektörleri desteklemeye ve kendi okul bölgelerinde bu yasakları durdurmak için yerel düzeyde seslerini çıkarmaya" çağrıyor.

Mektupta, "Bu kısıtlayıcı davranış sadece ifade özgürlüğüne aykırı olmakla kalmıyor, yaratıcı alan üzerinde daha geniş çapta ürkütücü bir etki de yaratıyor" diye ekleniyor.

Bu sansürcü çabaların kitap yasaklarıyla son bulmayacağını ne kadar vurgulasak az. Gerici ve baskıcı ideologların ötekileştirilmiş topluluklara ve özellikle de BIPOC (siyah, yerli ve beyaz olmayan insanlar -ed.n.) ve LGBTQ+ topluluğuna yönelik saldırılarını ve bu kişileri günah keçisi ilan etme çabalarını daha da ileri götürmek için odaklarını diğer sanat, ifade ve eğlence biçimlerine kaydırması an meselesi.

Baskıcı politikacıların bunu elimizden almasına izin vermeyi reddediyoruz.

Natasha Lyonne, Bill Nye, Gabrielle Union, Constance Wu, John Leguizamo, Emma Roberts, Sarah Paulson, Andy Cohen, Margaret Atwood, Zooey Deschanel, Zoe Lister-Jones, Busy Philipps ve Christie Brinkley de bu yaz imza toplamaya başlayan mektuba destek veren tanınmış isimler arasında yer alıyor.

PEN America'ya göre 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk yarısında, 874 ayrı kitabın yasaklanması için en az 1477 girişimde bulunuldu.

Etkilenen kitapların en az yüzde 30'u ırk, ırkçılık ya da beyaz olmayan karakterlerle ilgili ve 4'te birinden fazlası da LGBT+ karakterleri ya da temaları içeriyor.

ABD'yi kasıp kavuran yeni kitap yasağı dalgası büyük ölçüde Cumhuriyetçi yasa yapıcılar, dini gruplar, okulların siyasi amaçlar güden yönetim kurulları ve sağcı aktivistler tarafından "ebeveyn hakları" kampanyasının desteğiyle körükleniyor.

Florida'daki bir okul bölgesinde bir velinin, Arthur kitap serisindeki 1989 tarihli eserin "ruhlara zarar vereceğini" iddia etmesi üzerine şikayet dilekçesine konu olan bu kitap da son hedefler arasında yer alıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU