Ukrayna'yla Rusya'nın savaşı Afrika'ya taşıdığı öne sürüldü

"Bu drone'lar daha önce Afrika'da görülmemişti"

Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 5 milyondan fazla kişi yerinden edildi (Reuters)

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Sudan'da Rus paralı asker şirketi Wagner'in desteklediği öne sürülen Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) yapılan saldırıların ardında Ukrayna'nın olabileceğini yazdı.

Ukrayna ordusundan kimliği paylaşılmayan bir yetkili, CNN'e saldırıların "Ukrayna özel kuvvetleri tarafından düzenlenmiş olabileceğini" söyledi. Yetkili iddialara ilişkin daha fazla açıklama yapmadı.

Haberde, "Hamdeti" diye de bilinen General Muhammed Hamdan Dagalo'nun liderliğini yaptığı paramiliter HDK'ye 8 Eylül'de düzenlenen drone saldırıları incelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kimliği açıklanmayan Sudanlı bir üst düzey yetkili, 6 Eylül'de Wagner'in Çad sınırındaki Zurug kenti üzerinden HDK'ye kamyonlarla silah ve mühimmat tedarik ettiğini, saldırıların da bundan iki gün sonra 8 Eylül'de düzenlendiğini söyledi. 

Hartum eyaletindeki Ombdurman şehrinde gerçekleşen saldırılara ait görüntülerde, hızla hareket eden DJI MAVIC 3 model drone'ların doğrudan hedefleri vurduğu görülüyor. 

Haberde, bu taktiğin Ukrayna ordusu tarafından Rus birliklere düzenlenen saldırılarda sık sık kullanıldığına işaret edildi. Ayrıca azami 30 kilometre menzile ve 46 dakika uçuş süresine sahip drone'ların ancak saldırı noktalarına yakın bölgelerden kontrol edilebileceği belirtildi.
 

drone kumandası.jpg
Saldırılarda kullanılan drone'ların kontrol edildiği kumanda da Ukraynaca "Durdur" yazıyor (CNN)


CNN'nin paylaştığı bir görüntüde, drone'un kontrol kumandasındaki ekranda yer alan yazıların Ukraynaca olduğuna da dikkat çekildi.

Silah analizleri sağlayan Calibre Obscura sitesinden kimliğini paylaşmayan bir Britanyalı araştırmacı da drone'ların ve kontrol kumandasının Ukrayna ordusu tarafından Rusya'ya karşı yürütülen savaşta kullanıldığını doğruladı. 

Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu PAX'tan Wim Zwijnenburg ise söz konusu drone'ların Ukrayna savaşında kullanıldığını fakat Afrika'da ilk kez görüntülendiğini söyledi.

Sudan ordusundan kimliği açıklanmayan üst düzey bir yetkiliyse "Sudan'da Ukraynalıların operasyon düzenlediğine dair bilgisi olmadığını" savundu. 

CNN, Kiev yönetiminin saldırılarda rol oynayıp oynamadığının bağımsız olarak doğrulanamadığını aktardı. 

Sudan iç savaşı

HDK ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Burhan kontrolündeki ordu arasında askeri güvenlik reformuyla ilgili anlaşmazlık, 15 Nisan'da sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Birleşmiş Milletler'e göre en az 5 bin kişi hayatını kaybetti ve 12 bin kişi de yaralandı.
 


HDK-Wagner bağlantısı

CNN, haziranda yayımladığı haberinde, Wagner'in Libya'daki üslerini ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'deki havalimanını kullanarak HDK'ye mühimmat verdiğini iddia etmişti. Şirketin ayrıca Rusya'nın Suriye'deki liman kenti Lazkiye'de kurduğu askeri deniz ve hava üslerini kullandığı da ileri sürülmüştü. 

23 Ağustos'ta ölen eski Wagner lideri Yevgeni Prigojin de hem ordudaki askerlere hem de HDK savaşçılarına eğitim verdiklerini söylemişti.

Prigojin, ölmeden iki gün önce Afrika'dan bir video da paylaşmıştı. Hangi ülkede çekildiği bilinmeyen videoda Prigojin, Wagner savaşçılarının "Afrika'yı daha özgür hale getirdiğini" savunmuştu. 

Wagner aralarında Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Libya'nın da yer aldığı 9 Afrika ülkesinde faaliyet gösteriyor.


Independent Türkçe, CNN, Kyiv Independent, AA

DAHA FAZLA HABER OKU