Bir dönem adı Oscar'la anılıyordu: Will Smith'in unutulan filmine övgü

Gösterime girdikten kısa süre sonra unutulan filmin savaş sahnesi şaşırtıcı derecede gerçekçi

Antoine Fuqua'nın yönettiği filmde Smith'e Ben Foster, Charmaine Bingwa ve Ronnie Gene Blevins eşlik etmişti (Apple)

Tarihçi Garry Adelman, Will Smith'in İç Savaş sırasında geçen 2022 yapımı filmi Kurtuluş: Özgürlüğe Giden Yol'un (Emancipation) bazı savaş detaylarını doğru verdiğini söylüyor. 

Smith, aksiyon-gerilim türündeki filmde, kendisini köleleştiren beyaz Amerikalılara karşı savaşan Peter adlı bir köleyi canlandırıyor. 

Karışık eleştiriler aldı

Gösterime girdiğinde adı Oscar'la birlikte anılan film, gerçek hayattaki olayları işleyiş biçimi nedeniyle karışık eleştiriler almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Will Smith, geçen yıl Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar'daki (King Richard) performansıyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanmıştı.

Insider'a konuşan tarihçi Adelman, Kurtuluş: Özgürlüğe Giden Yol'un sonunda yer alan savaş sahnesini analiz etti.

Tarihçi, dolu silahların nasıl taşındığı ve askerlerin tüfeklerini nasıl kullandığı gibi bazı detayların, tarihsel olarak doğru olduğunu anlattı:

Port Hudson'a birkaç kez gittim. Hem oraya giden hem de kuşatma sırasında ve sonrasında buranın fotoğraflarını gören herkes Konfederasyon tahkimatının genişliğinden etkilenir. Fethetmeye çalışmak için çok zor bir yer. Saldırı için kullandıkları arazi konusunda aynı fikirde değilim çünkü burası temelde bir bataklık. Orada gördüğünüzden kesinlikle daha çirkin bir arazi.

"İç Savaş sırasında bazen en iyi nişancılar önde olurdu, arkalarındaysa silahları dolduran askerler vardı" diyen tarihçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir askerin süngüsünü diğer askerlerden birine karşı kullandığı o ana bayılıyorum. Sonra arkasını dönüyor ve arkadaki asker ona önceden doldurulmuş bir silah veriyor. Ucunda süngü olan bir silahı doldurmak neredeyse imkansızdır, bu yüzden o asker mermisini çoktan atıp süngüyü takmış ve arkasındaki adamın ateş edemediği yeni bir düşmanla karşılaştığında, tüfeği öne doğru uzatmıştır.

Garry Adelman, Fredericksburg Savaşı'nda askerlerin yanında, düşmanlarına karşı kullanmaları için önceden doldurulmuş silahlar sıralandığını da hatırlattı.

Tarihçi, filme gerçekçilik açısından 10 üzerinden 6 verdi. 

Kurtuluş: Özgürlüğe Giden Yol, tasvir ettiği dönemi abarttığı ve dramatize ettiği gerekçesiyle çok sayıda eleştirmen tarafından yerden yere vurulmuştu. Film, Amerika'nın kölelik tarihini tasvir etmeye yönelik diğer ciddi girişimlerle uyuşmuyor gibi görünüyordu. Bu nedenle film, gösterime girdikten kısa bir süre sonra unutuldu.


Independent Türkçe, Insider, ScreenRant
 

DAHA FAZLA HABER OKU