Üç gözlü "dinozor karidesleri" Burning Man fiyaskosu sırasında uyandı

Burning Man'de üçüncü gözünüzü açmaya mı çalışıyorsunuz? Bu dinozor karidesler sizden bir adım önde

Burning Man'in gerçekleştiği çamurlu arazide yüzlerce üç gözlü peri karidesi görüldü (@gxdia/Twitter)

Üç gözlü "dinozor karidesleri", Burning Man festivalini altüst eden selin ardından Nevada çölünde kıpırdanmaya başladı.

Triopslar ve peri karidesleri, kuraklık koşullarında yıllarca uykuda kalarak yaşamayı sürdürebilen küçük kabuklulardır. IFL Science bu hayvanların, sel gibi hava koşulları yüzeye çıkmalarına imkan tanıyana kadar toprağın altındaki yumurtalarda yaşadığını belirtiyor.

"Dinozor karidesi" lakaplı Triops, yaşayan en eski canlılar olan Triops cancriformis'in akrabası. Bu kabuklular, iki ana göze ve böceklerin ışık ve kızılötesi dalgalardaki değişiklikleri algılamasını sağlayan bir pit organı olan "üçüncü göze" sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peri karidesleri de Burning Man'deki çamur partisine katılmak için yeniden yüzeye çıktı. Deniz maymunları diye de bilinen bu canlılar, yarı saydam olup tuzlu ortamlara çok iyi dayanıyor.

Bu kabukluların her ikisi de, hafta sonu Burning Man festivali boyunca yağan iki ila üç aylığa eşdeğer yağmur nedeniyle yüzeye çıktı. Çölün kurak zemini kalın kil benzeri bir çamura dönüşürken yaklaşık 70 bin kişi playada mahsur kaldı. Araçların çalkalanan çamurda ilerleyememesi, festival organizatörlerini zemin kuruyana kadar yolları kapatmaya zorladı.

Festival, Nevada çölündeki Black Rock Playa'da, uykudaki çok sayıda ekstremofile ev sahipliği yapan kurumuş bir göl yatağında yer düzenleniyor.

Kabuklular haftalarca ya da aylarca yaşayacak ve çöl zeminindeki su tekrar kuruduğunda ölecek.

Bu hayvanlar bir hafta içinde yumurta bırakacak ve bir sonraki aşırı yağmur dalgası playayı sular altında bırakana kadar uykuda kalacak.

Bir X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı şu yorumu yaptı: 

Demek ki Burning Man'deki insanlar artık sadece (sahte iddialar olan) ebola ve asidik çamurla uğraşmak zorunda kalmayacak, Black Rock'taki playa ıslandığında bu peri karidesleri de yumurtadan çıkacak.

Burning Man festivali bu yıl biraz feci şekilde sona eriyor. Yetkililere göre bir kişi, aşırı hava koşullarıyla ilgisiz biçimde ölü bulundu. Şiddetli sağanak ve sel, 70 bin kişiyi kalın çamur tabakasında mahsur bırakırken organizatörler insanlara yiyeceklerini muhafaza etmelerini söyledi. Son olarak Ebola salgınının kampı sardığına dair sahte iddiaların da çürütülmesi gerekti. Tüm bunlara rağmen organizatörler, her yıl olduğu gibi bu yıl da kuklalarını yakma finalini gerçekleştirmeye devam ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU