ABD'de iki domuz gribi vakası görüldü

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, fuar ziyaretçilerine domuz sergilerini ziyaret ederken bir şey yiyip içmemelerini ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin ağıllardan tamamen uzak durmasını tavsiye ediyor

(AP)

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre yakın zamanda hayvancılık fuarlarındaki domuz sergilerini ziyaret eden en az iki kişi domuz gribine yakalandı.

Her iki hastanın da temmuz başında domuzların sergilendiği farklı fuarlara yaptıkları ziyaretlerden yaklaşık 10 gün sonra grip benzeri semptomlar göstererek hastalandığı bildirildi.

CNN'e göre iki hastanın da hastaneye yatması gerekmedi. CDC'nin belirttiği üzere, hastaların enfeksiyonunun diğer insanlara yayılmadığı anlaşılıyor.

Her iki vakayı da Michigan Sağlık Departmanı tespit etti.

Nadir de olsa, her yıl hayvan sergileriyle bağlantılı birkaç domuz gribi vakası bildiriliyor.

Birçok county (sözcük anlamı kontluk; ABD ve Birleşik Krallık'ta yer alan, Türkiye'de karşılığı olmayan idari birim -ed.n.) ve eyalet fuarında alıcıların yeni hayvanlara göz atabileceği, alıcı olmayanların da bu canlıları yakından gözlemleyebileceği, çiftlik hayvanlarıyla (domuzlar, atlar, tavşanlar, tavuklar vb.) dolu ağıllar bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her yıl insanların ağıllardan hastalık kaptığı genellikle sadece birkaç vaka görülse de bir hayvan virüsünün sıçrayıp bir insana bulaşması ve o kişinin de hayvan virüsünün mutasyona uğramış bir versiyonunu başkalarına bulaştırması ihtimali, CDC'nin yayılmayı izlemeye yoğunlaşmayı sürdürmesine yetiyor. Kovid-19'un kökenine ilişkin ilk teorilerde, virüsun Çin'deki bir ıslak pazardaki bir pangolinden bir insana sıçrayarak ortaya çıktığı ve daha sonra mutasyona uğrayıp dünya nüfusunun muazzam bir kısmına bulaştığı varsayılıyordu.

CDC fuar ziyaretçilerine hayvan sergilerini ziyaret ederken bir şey yiyip içmeme uyarısında bulunuyor. Kurum hasta görünen hayvanlarla temas edilmemesini ve domuz sergisine yapılan her ziyaretten sonra ellerin yıkanmasını da tavsiye ediyor.

Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerse özellikle yayılma enfeksiyonu (virüsün doğal konağından başka bir konağa geçmesi olayı -ed.n.) riski altında. CDC bu kişilerin sergilerden tamamen uzak durmasını ya da ziyaret sırasında maske takmasını öneriyor.

Michigan sağlık yetkilileri domuz gribi vakalarıyla meşgulken, Florida'daki doktorlar da cüzzam vakalarındaki artışla uğraşıyor ve ABD'nin güneyinin genelindeki doktorlar sıtma enfeksiyonlarına karşı tetikte kalmak durumunda.

Florida'nın iç kesimlerindeki doktorlar, bir cüzzam enfeksiyonu yatağı tespit etse de hastaların hastalığı tam olarak nasıl kaptığına dair net bir gösterge yok. Bataklıkları kurutmaya ve sivrisinek yuvalarını yok etmeye yönelik aktif kamu çalışmaları programları ABD kaynaklı vakaları etkili bir şekilde ortadan kaldırmadan önce ABD'de çok daha yaygın olan sıtma vakalarında bu yıl küçük bir artış görüldü.

Bu yıl, 20 yıldır ilk kez ABD kaynaklı sıtma vakası bildirildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU