Uzaya çıkan ilk gerçek Barbie'nin tuhaf hikayesi: "Gizli görevdeydi"

"Savunma Bakanlığı uçuşundaydı"

Barbie bebek, 1990'daki STS-38 görevi sırasında uzay aracının içinde süzülürken fotoğraflanmıştı (NASA / Steve Denison)

ABD'deki Smithsonian Enstitüsü Ulusal Hava ve Uzay Müzesi'nde sergilenen Barbie bebeklerin sunum şekli tartışma konusu oldu.

18 Temmuz'da açılan "Uzay Keşfi" sergisinde yer alan iki Barbie bebek 2022'de fırlatılmış ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda birkaç ay geçirmişti. Bu bebekler sergide "uzaya çıkan ilk Barbie'ler" diye niteleniyordu.

Ancak Space.com'un aktardığına göre bunlar aslında uzay uçuşu yapan ilk Barbie bebekler değil.

Başka bir Barbie, 32 yıl önce halen gizli tutulan bir uzay mekiği görevine eşlik etmişti. O bebek bugün misyon ekibinden Steve Denison'ın evinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siteye röportaj veren Denison, "Savunma Bakanlığı uçuşundaydı. Bu yüzden onu çok fazla duymamış olabilirsiniz" diye konuştu.

Denison 1989'da NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'nde uzay mekiği kargoları alanında eğitim mühendisi olarak görevlendirilmişti.

Denison ve arkadaşları, mekik uçuşu için hazırlanan simülatörde saatler geçiriyordu. Biraz eğlenmek için Denison'a hediye gelen bu bebeği bir yere saklayıp, sonra da bulma oyunu oynuyorlardı.

Mürettebat bebeği çok sevmişti. Bu yüzden uçma zamanı geldiğinde Denison'a "Onu maskotumuz olarak almak istiyoruz" dediler.

Oyuncak firması Mattel, uzay giysili Barbie bebek serisinin ilkini 1965'te çıkarmıştı. Ancak Denison'a hediye gelen bebek, bu seriden değildi.

Bu yüzden ekipten birinin eşi, Barbie'ye turuncu bir tulum dikmiş ve uçuş için bebeğin saçlarını toplamıştı.

15 Kasım 1990'da uzay aracı Atlantis'le fırlatılan Barbie ve STS-38 ekibi, Savunma Bakanlığı'nın gizli görevi için uzayda yaklaşık 5 gün geçirdi.

Astronotların yörüngedeyken ne yaptığına dair resmi bir açıklama yok. Ancak Barbie'yi uzay aracının penceresinin önünde fotoğrafladıkları biliniyor.

Daha sonra astronotlar bu fotoğraflardan birini Denison için imzaladı. Notta Barbie'nin bir sonraki simülatör çalışması için de gerekli olduğu yazıldı.

Denison ise görevin sona ermesinden birkaç ay sonra Barbie bebeğiyle birlikte NASA'dan ayrıldı.

 

Independent Türkçe, Space.com, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU