Barbie'nin başarısı estetik cerrahları endişelendirdi

"Barbie filmi olumlu mesajlar verse bile anatomik olarak gerçekçi olmayan güzellik ideallerini romantikleştiriyor"

Mattel CEO'su Ynon Kreiz, devam filmini doğrulamasa da Barbie 2'ye göz kırptı (Warner Bros)

Greta Gerwig'in Barbie'si yaza tam anlamıyla damgasını vurdu. Rotten Tomatoes'da eleştirmenlerden yüzde 89 gibi muazzam bir puan alan film, feminist önermeleriyle övgü topluyor.

39 yaşındaki Gerwig'in komedisi, açılış hafta sonuna göre yüzde 43'lük düşüşle cumadan pazara dünya çapında 93 milyon dolar kazanarak yine hafta sonunun lideri oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdiden yılın en iyi performans gösteren üçüncü filmi olan Barbie, dünya çapında yaklaşık 775 milyon dolarlık hasılata ulaşarak gişede hızla yükselmeye devam ederken, önde gelen doktorlar endişelerini dile getiriyor.

Beverly Hills Plastik Cerrahi Grubu'ndan Dr. Payman Danielpour, "Film gösterime girdikten sonra Barbie'nin belini ve göğüslerini isteyen hastalarım oldu" dedi.

Bir hasta Barbie gibi ince belli olmak için kaburgalarını aldırmak istedi. Kaburgalar hayati organları korumak için var ve insanların bunun yapılmaması gerektiğini anlamaları gerekiyor.

Danielpour, birçok hastanın belirli bir kişiye veya figüre benzemek için fotoğraf getirdiğini ekledi:

Ancak biz hastayı bir başkasına benzetmek için burada değiliz.

Barbie, 1950'lerdeki çıkışından bu yana kadın bedenine ilişkin gerçekçi olmayan bir bakış açısını teşvik etmekle suçlanıyor.

Yıllar içinde bazı Barbie hayranları bebeğe benzemek için estetik ameliyatlara yüz binlerce dolar harcadı. Bu nedenle Barbie'leşme arzusu yeni değil ancak film bu kez genç ve kolayca etkilenebilir izleyicilerden oluşan yeni bir kitleye hitap ediyor.

Plastik cerrah Dara Liotta, "Olumlu mesajlar verse bile, Barbie filmi anatomik olarak gerçekçi olmayan güzellik ideallerini romantikleştiriyor" diyerek ekledi:

Artık biliyoruz ki Barbie bu anatomisiyle ayağa bile kalkamazdı. Ve ne yazık ki filmdeki güçlü feminist temalar genç boşa gidebilir.

Dr. Liotta'nın film gösterime girmeden önce bile endişeleri vardı: 

Filmin etrafında çok fazla şamata oldu ve görsel olarak bu mükemmellik bombardımanına maruz kalmak, özellikle genç kızlar için zihninizin bir yerinde bir delik açabilir. Film Barbie'ye yeni bir anlam kazandırıyor, tüm bu cazibe ve tantanasından etkilenenler için endişeleniyorum.

Lisanslı psikolog Stephanie Wright'a göre, hem Barbie bebek hem de Margot Robbie'nin canlandırdığı büyüleyici karakter, yaştan bağımsız olarak baştan çıkarıcı olabilir. 

Wright, "Ergenler kendilerini Barbie'yle kıyaslama konusunda özellikle savunmasız" dedi ve ekledi: 

Filmi izlemek veya Barbie'yle oynamak kendi başına zararlı değil ancak insanların belirli bir şekilde görünmesi gerektiği inancını desteklemek için Barbie'nin görüntülerini kullanmak sorunlu olabilir.


Independent Türkçe, Hollywood Reporter, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU