OpenAI, fazla güçlü olmasından korktuğu için ChatGPT'nin yeni özelliklerini piyasaya sürmüyor

Yeni GPT-4 aracı, insanları makinelerden ayırmak için tasarlanmış captcha bulmacalarını çözebiliyor

31 Ocak 2023 Salı günü, ChatGPT'nin üreticisi OpenAI'ın logosu New York'ta bir cep telefonunda görülüyor (AP)

ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, etik ve yasal kaygılar nedeniyle en güçlü yapay zeka aracının anahtar özelliklerini kullanıma sunmuyor.

Şirket son çıkan GPT-4 sohbet botunu çok modlu, yani metinlerin yanı sıra görüntüleri de işleyebilecek şekilde geliştirdi. Bu sayede kullanıcılar, fotoğraf yükleyerek bozuk bir araba motorundaki sorunları tespit etmek gibi yepyeni kullanım alanlarının kilidini açabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu özellik, yeni nesil yapay zekanın bir görüntüyü seslendirerek tasvir etmesiyle görme engelli kullanıcıların nesneleri tanımasını da sağlayabilir. Buna, insanları makinelerden ayırmak için tasarlanmış captcha  bulmacaları da dahil.

Bu özellik, görsel analiz işlevini kullanarak bir otel banyosundaki hangi sabunluktan şampuan hangisinden duş jeli aktığını belirleyen görme engelli kullanıcılar üzerinde çoktan test edildi.

GPT-4'un son sürümünü test eden ve bir iş bulma kurumunun CEO'su olan Jonathan Mosen, The New York Times'a "Bana şişelerin tek tek kaç mililitre alabildiğini söyledi. Bana duştaki fayanslardan bahsetti" dedi.

Tüm bunları görme engelli birinin duyması gereken şekilde anlattı. Ve tek bir fotoğrafla tam da ihtiyaç duyduğum cevapları buldum.

OpenAI'ın gizlilik endişeleri nedeniyle yüz tanımayı engellediği bildirilirken, Mosen da bazı özelliklerin kısıtlandığını fark etti.

Şirket, güçlü yapay zeka aracının kişilerin yüzü hakkında bilgi toplayıp işlemek için kullanılmasını, birçok kullanıcının kabul edilemez bulmasından ve bazı yargı otoritelerinin de yasal zorluklar çıkarabileceğinden korkuyor.

Örneğin Avrupa'daki şirketlerin, kişilerin biyometrik verilerini kullanmak için onaylarının alınması gerekiyor.

OpenAI'da politika araştırmacısı olan Sandhini Agarwal, şirketin teknolojisinin Wikipedia'nın veri setleriyle eğitildikten sonra kamuya mal olmuş kişileri tanımlayabildiğini ancak şirketin, görüntü analiz aracını kamusal kullanıma açmadan önce güvenlik endişelerini ele almak istediğini söyledi.

Agarwal, yayın kuruluşuna "Bunu toplumla karşılıklı bir iletişim kurarak yapmayı çok istiyoruz" dedi.

Eğer 'Biz aslında bunların hiçbirini istemiyoruz' gibi bir şey duyarsak, bunu da kabul ederiz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU