Zuckerberg'ün ChatGPT rakibi Llama 2 için "sakıncalı içerik" endişesi

Aracı eleştirenler Meta'nın bu açık yaklaşımının "spam, sahtekarlık, kötü amaçlı yazılım, gizlilik ihlalleri, taciz... ve tehlikeli bir suiistimale" yol açacağı uyarısında bulunuyor

Meta, en yeni üretken yapay zeka aracı Llama 2'yi 18 Temmuz 2023 Salı günü piyasaya sürdü (AP)

Meta, amiral gemisi yapay zeka sohbet botunu ücretsiz ve açık kaynaklı bir ürün olarak piyasaya süren ilk büyük teknoloji firması oldu.

Llama 2'nin açık ticari lisansla piyasaya sürülmesi, araştırmacılara büyük dil modeli (LLM) yapay zeka aracına erişme imkanı verirken, şirketlerin ve girişimlerin de bunu ürünlerine entegre etmesine olanak tanıyor.

Meta'nın patronu Mark Zuckerberg bu hamlenin "sektör genelinde ilerlemeyi teşvik edeceğini" söylerken firmanın Baş Yapay Zeka Bilimcisi Yann LeCun, Llama 2'nin çıkmasının "LLM piyasasının görünümünü değiştireceğini" iddia ediyor. Ancak bazıları bu açık yaklaşımın teknolojinin kötüye kullanılmasına yol açabileceğinden korkuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OpenAI'ın ChatGPT'si ve Google'ın Bard'ındaki gibi kuralların ihlal edilmesi halinde kullanıcı erişimini kısıtlayacak önlemler alınmazsa, açık kaynaklı yapay zeka modellerinin sınırsız spam ve dezenformasyon üretmek için kullanılma ihtimali var.

Salı günü yapay zeka aracının piyasaya sürülmesinin ardından yayımladığı blog yazısında Yapay Zeka Güvenliği Merkezi şöyle belirtti: 

Meta, Llama 2'yi açık kaynak olarak piyasaya sürerek ya kötüye kullanım potansiyelini görmezden geldi ya da kısa vadede kötüye kullanıma izin vermenin uzun vadede yapay zeka güvenliğine katkıda bulunacağına bahse girdi.

Meta yaklaşımının, üretilmesi muazzam miktarda para ve kaynağa mal olan teknolojinin demokratikleşmesine katkı sağlayacağını ileri sürdü.

Şirket yaptığı açıklamada "yapay zekaya yönelik açık inovasyon yaklaşımını" desteklediğini ifade ederek "sorumlu ve açık inovasyon, yapay zeka geliştirme sürecinde hepimize bir pay vererek bu teknolojilere görünürlük, denetim ve güven kazandırıyor" diye belirtti.

Meta, yapay zekayı geliştirirken kullanılan eğitim verilerini ve kodu araştırmacıların görmesine imkan sağlayacağı için açıklığın, yapay zeka sistemlerinin doğasında bulunan önyargıyı azaltmaya katkı sunacağını belirtti.

Zuckerberg salı günü bir Facebook gönderisinde "Açık kaynak, inovasyonu teşvik ediyor çünkü çok daha fazla geliştiricinin yeni teknolojilerle üretim yapmasına olanak tanıyor" dedi.

Bu, emniyet ve güvenliği de artırır çünkü yazılım açık olduğunda daha fazla kişi muhtemel sorunları tespit edip düzeltmek için yazılımı inceleyebilir. Ekosistemin daha açık olmasının daha fazla ilerlemenin önünü açacağına inanıyorum ve bu yüzden Llama 2'yi açık kaynaklı hale getiriyoruz.

Geçen ay ABD'li senatörler Josh Hawley ve Richard Blumenthal, Zuckerberg'e yazdıkları bir mektupta şirketin teknolojisinin "spam, sahtekarlık, kötü amaçlı yazılım, gizlilik ihlalleri ve taciz" gibi olaylarda artışa yol açabileceğini, örneğin çocukların da yer aldığı "sakıncalı içerikler" üretilebileceğini belirtmişti.

Senatörler, "Üretken yapay zeka araçlarının kamuya açık olduğu bu kısa süre içinde bile, bu araçlar tehlikeli bir şekilde suiistimal edildi. Bu risk açık kaynaklı modellerle daha da artıyor" diye yazmıştı.

En azından teknolojinin gelişiminin bu aşamasında kötüye kullanımı önleyip müdahale etmek için merkezi yapay zeka modelleri, açık kaynaklı yapay zeka modellerine kıyasla daha etkili bir şekilde güncellenebilir ve kontrol edilebilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU