Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinin dünü ve bugünü

Fotoğraf: AA

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Haziran 2022'de Türkiye'ye yaptığı ziyaret, uluslararası toplumdan büyük ilgi görmüştü.

Muhammed bin Selman ve Erdoğan, bu ziyaret kapsamında yaptıkları görüşmede, ikili ilişkileri tarihsel kardeşlik temelinde geliştirmeye devam etme, iki ülke ve halkların ortak çıkarlarına ve bölgenin geleceğine hizmet etme niyetlerinin altını çizdi.

Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu kapsamında hayata geçirdiği mega projelerde Türk şirketleri için umut vadden iş birliği fırsatlarını vurgulamak amacıyla aralık ayında Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu düzenlendi.

Suudi Arabistan, Türkiye'nin ekonomisini geliştirmeye yönelik çabalarını ve sürdürülebilir kalkınma alanındaki projelerini destekledi.

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki yakın ekonomik ve kalkınma işbirliğini yansıtan bir adımla, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu (PIF) aracılığıyla Türkiye Merkez Bankası'na 5 milyar dolar mevduat yatırılmasını öngören bir anlaşma imzalandı.

Türkiye, Suudi Arabistan'ın iklim değişikliğini ele alma alanındaki çabalarını içeren 'Yeşil Suudi Arabistan' ve 'Yeşil Ortadoğu' girişimleri başlatmasını memnuniyetle karşıladı.

Ankara, Riyad'ın Expo 2030'a ev sahipliği yapma adaylığını da destekledi.

Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bağış yapanlar listesinin başında yer alan Suudi Arabistan, ülke liderliğinin direktifleri doğrultusunda hava yardım koridoru oluşturarak tıbbi ve insani yardım malzemelerini deprem bölgesine gönderdi.

Deprem bölgesine en fazla yarım yapan ülkelerin başında yer alan Suudi Arabistan depremden etkilenenler için değeri 48,8 milyon doları aşan proje sözleşmeleri imzaladı.

Türkiye-Suudi Arabistan "Dostluk Anlaşması"nın imzalandığı 1929 yılından bugüne kadar yakın tarihsel ilişkilere sahip.

Dönemin Dışişleri Bakanı olan Kral Faysal'ın 1932'de Avrupa gezisinden dönerken Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret ve 1966'da kral olduktan sonra gerçekleştirdiği ikinci ziyareti başta olmak üzere, iki ülke liderlerinin karşılıklı ziyaretleri ile ilişkiler güçlendi.

İki ülke arasındaki ilişkiler, 2015 ve 2016 yıllarında dikkate değer hareket ve gelişime tanık oldu.

Bu yıllarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman bin Abdulaziz'i bir araya getiren Suudi Arabistan-Türkiye zirvesi düzenlenirken, Kral Selman Nisan 2016'da Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

İki ülke arasında siyasi, ekonomik, ticari, enerji, tarım, kültür, eğitim, teknoloji, askeri ve güvenlik sektörlerindeki ilişkilerin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla 2016 yılında Suudi Arabistan-Türkiye Koordinasyon Konseyi kuruldu.

Konsey ilk toplantısını, Şubat 2017'de Ankara'da gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, iki ülkenin terörle mücadelede ortak çaba gösteren bir adımla Şubat 2016'da İncirlik Hava Üssü'ne indi.

Türkiye, Suudi Arabistan'ın Aralık 2015'te kuruluşunu ilan ettiği ve 41 ülkeyi kapsayan Terörle Mücadele İslam Askeri Koalisyonu'nun bir üyesi.

Her iki ülke de, G20 üyeleri olarak büyük ekonomik potansiyele sahip.

Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu, iki ülke arasında yatırım, ticaret, turizm, eğlence, kalkınma, sanayi, madencilik, inşaat, ulaşım ve altyapı projeleri alanlarında işbirliği için umut verici fırsatlar sunuyor.

Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi'nin Ekim 2003'te kurulması, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulundu ve Suudi Arabistan, Türkiye'nin en büyük 8 ticaret ortağı arasına girdi.

Suudi Arabistan-Türkiye İş Konseyi, iki ülkeden 450'den fazla şirket ve çok sayıda devlet kurumunun katılımıyla 19 Mart'ta Riyad'da bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, Suudi ve Türk iş sektörlerinin temsilcileri arasında, kaynak ekipman ve malzemelerinin yerelleştirilmesi, taşımacılık ve müteahhitlik piyasasının ihtiyaçlarına katkı sağlayacak yüksek teknolojiye sahip kamyon ve tank imalatı ve otomasyon ve mühendislik alanlarında Suudi-Türk ortak projesi kurulmasını içeren 3 ticari işbirliği anlaşması imzalandı.

Suudi Arabistan'daki cazip iş ortamı, 390 Türk şirketini toplam 985,6 milyon riyal sermaye ile Suudi pazarına yatırım yapmasını gerçekleştirdi.

Türk şirketleri, inşaat, imalat, toptan ve perakende ticaret ve restoranlar başta olmak üzere bu ülkede birçok sektörde faaliyet gösteriyor.

Türkiye'de yatırım yapan Suudi sermayeli şirket sayısı birçok sektörde çeşitlenerek bin 140'a ulaştı.

Türkiye'deki Suudi yatırımlarının hacmi, şu anda 18 milyar dolar civarında buluyor.

Suudi Arabistan ve Türkiye, iç ticareti geliştirmek ve çeşitlendirmek, iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştırmak, yatırım fırsatlarını tartışmak ve bunları çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürmek amacıyla kamu ve özel sektör arasındaki iletişimi yoğunlaştırmak için çalışmaya devam ediyor.

Karşılıklı ziyaretler iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde yeni ufukları beraberinde getiriyor.


 

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU