Çandrayaan-3: Hindistan'ın Ay'ın güney kutbuna yönelik görevinden neler bekleniyor?

Başarılı olduğu takdirde bu görev Hindistan'ı ABD, Rusya ve Çin'den sonra Ay'a keşif aracı indiren yalnızca 4. ülke konumuna sokacak

Çandrayaan-3'ü Ay yüzeyinde gösteren bir illüstrasyon (ISRO)

Hindistan, bugün fırlatılan Çandrayaan-3 göreviyle, daha önce görülmemiş bir şekilde, bir uzay aracıyla Ay'ın güney kutbu yakınlarına yumuşak iniş gerçekleştirmek için ikinci denemesini yapacak.

Bu görev, Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun (ISRO) 2019'da başarısızlığa uğrayan Ay yüzeyine keşif aracı indirme girişiminin devamı niteliğinde. İlk girişimde son dakikada yaşanan bir aksaklık, uzay aracının Ay yüzeyine düşmesine yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çandrayaan-3'ün ana amacı, Ay'ın güney kutbuna yakın dağlık bölgelerine birer iniş ve keşif aracı konumlandırarak Hindistan'ın uçtan uca iniş ve keşif yeteneklerini sergilemek.

Başarılı olduğu takdirde bu görev Hindistan'ı ABD, Rusya ve Çin'den sonra Ay'a keşif aracı indiren yalnızca 4. ülke konumuna sokacak. Aynı zamanda bu görev, herhangi bir uzay aracının şimdiye kadar Ay'ın güney kutbuna en yakın inişi de olacak.

ISRO'nun Ekim 2008'de fırlattığı Çandrayaan-1 görevi kapsamında gönderilen yörünge aracıyla Hindistan, Ay yüzeyinde su (H2O) ve hidroksil (OH) keşifleri yapabildi ve bu elementlerin Ay'ın kutup bölgesine doğru bol miktarda bulunduğunu gösteren veriler elde edebildi.

Çandrayaan-2 de Ay'ın güney kutbunu keşfetmek amacıyla 2019'da fırlatılmış ancak planlanan inişten dakikalar önce görevin keşif ve iniş araçlarıyla irtibat yitirilmişti. Daha sonra aracın yüzeye çarptığı ve kullanılamaz hale geldiği doğrulanmıştı.
 

Hindistan gözünü Ay'a dikti. 

@isro'nun #Chandrayaan3 uzay aracının yarın, 14 Temmuz CEST 11.05'te fırlatılması planlanıyor. 

Görevin amacı #Hindistan'ın başka bir gök cismine ilk yumuşak inişini gerçekleştirmek - ve biz de yardım etmek için orada olacağız!

 

Keşif ve iniş araçlarının yer aldığı görevde LVM3 roketi, güneydeki Andra Pradeş eyaletinde yer alan Hindistan'ın ana uzay üssü Sriharikota'dan yerel saatle 14.35'te (TSİ 12.05) fırlatıldı. 

ISRO, uzay aracının Dünya'nın çevresinde planlanan yörüngeye başarıyla girdiğini doğrularken gelecek günlerde yapılacak ve titizilikle planlanmış bir dizi manevrayla beraber aracın ağustos sonuna doğru Ay'ın güney kutbuna inmesinin beklendiğini de belirtti.

Hindistan uzay ajansı, hem keşif hem de iniş aracının başarısızlıkla sonuçlanan Çandrayaan-2 görevinde kullanılanlara benzer olacağını ancak güvenli bir inişin tesisi için 2019 tasarımında bazı iyileştirmeler yapıldığını belirtti.

ISRO ayrıca son görev kapsamında yüzeyde ve yörüngede bir dizi bilimsel ölçüm gerçekleştirecek.

Yaklaşık 26 kg ağırlığındaki keşif aracı daha sonra tahrik modülü tarafından Ay'ın yörüngesine taşınacak ve araç burada kalarak ara iletişim uydusu görevi görecek.

Hindistan uzay programının öncülerinden Vikram Sarabhai'nin ismi verilen Vikram adlı iniş aracı, Ay'ın yüzey termal özelliklerini ölçmek için Çandra Yüzey Termofizik Deneyi (ChaSTE) adlı bir ekipman ve Ay'ın sismik aktivitesini ölçmeye yarayan ILSA adlı bir cihaz taşıyor.

Vikram ayrıca gaz ve plazma ortamını incelemek için Ay'a Bağlı Aşırı Duyarlı İyonosfer ve Atmosferin Radyo Anatomisi (RAMBHA) adlı bir araca ve Ay'da mesafe ölçümü çalışmaları için NASA'nın temin ettiği bir lazer cihazına da sahip.

Bu görev, hidrojen ve oksijen gibi elementler bulduğu takdirde derin uzay araştırmalarının geleceği üzerinde önemli etki yaratabilir.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU