Putin: Wagner artık yok

Rus lider Wagner savaşçılarına yaptığı teklifin kabul edilmediğini söyledi

Ukrayna savaşından önce Wagner grubunun 5 bin civarında savaşçısı olduğu düşünülüyordu (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kommersant'a verdiği röportajda paralı asker grubu Wagner'in artık var olmadığını söyledi.

Putin, silahlı isyandan 5 gün sonra Kremlin'de yaptığı görüşmede grubun lideri Yevgeni Prigojin ve 35 Wagner savaşçısına "bazı istihdam seçenekleri" sunduğunu ancak bu teklifinin reddedildiğini söyledi.

Putin, "Hepsi tek bir yerde bir araya gelip hizmetlerine devam edebilirdi. Ve hiçbir şey değişmezdi. Yine tüm bu süre boyunca gerçek komutanları olan kişi tarafından yönetileceklerdi" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus basınına göre Wagner savaşçıları son 16 aydır "beyaz saç" kod isimli Andrey Troşev'in komutasında savaşıyordu. Emekli bir albay olan Troşev aynı zamanda Wagner'in üst yöneticisi olarak da biliniyor.

Putin, birçok Wagner savaşçısının teklifi başıyla onayladığını ancak Prigojin'in "Hayır, çocuklar böyle bir kararı kabul etmeyecekler" sözüyle teklifi reddettiğini söyledi.

Wagner grubu Kremlin'deki görüşmeden bir gün sonra, 30 Haziran'da, Troşev'i kovmuştu. Troşev'in kovulmasının Putin'in teklifiyle ilgili olup olmadığıysa belirsizliğini koruyan konulardan biri.

Wagner grubunun isyanın ardından faaliyetlerine devam edemeyeceğini söyleyen Rusya lideri, "Wagner diye bir şey yok. Özel askeri organizasyonlarla ilgili bir yasa bulunmuyor. Sadece yoklar" ifadelerini kullandı.

Putin daha önce Wagner savaşçılarına emekli olmak, Rus ordusuyla sözleşme imzalamak veya Belarus'a sürgüne gitmek seçeneklerinin sunulduğunu söylemişti.


İsyanın ardından Rus generallere gözaltı

Wagner'in silahlı isyanından saatler sonra Rus güvenlik birimlerinin bazı üst düzey generalleri gözaltına aldığı iddia edildi.

Wall Street Journal'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin başındaki General Sergey Surovikin de gözaltına alınan isimlerden biri oldu.

Suriye'deki bombalama operasyonları nedeniyle General Armageddon olarak da bilinen Surovikin'in Moskova'da bilinmeyen bir yer sorgulandığı ancak kendisine bir suçlama yöneltilmediği öne sürüldü.

Kaynaklardan biri Rus generalin silahlı isyan planından haberdar olduğunu ancak kalkışmaya katılmadığını söyledi.

surovikin
Surovikin, Ocak 2023'e kadar Ukrayna'daki tüm Rus güçlerinin komutanı olarak görev yapmıştı (AP)


Gazeteye konuşan kaynaklar şu ana kadar en az 13 üst düzey subayın sorgulanmak üzere gözaltına alındığını, bazılarının daha sonra serbest bırakıldığını ifade etti. 15 subayınsa görevden alındığı belirtildi.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, geçen hafta Surovikin'in dinlendiğini ve kendisine "şu anda ulaşılamadığını" söylemişti.

Öte yandan Ukrayna'nın güneyinde görev yapan ve görevden alınan bir diğer üst düzey generalin açıklamaları da Rus ordusu içindeki çatlakları açığa çıkaran gelişmelerden biri oldu.

Tümgeneral Ivan Popov yayımladığı ses kaydında, üstlerine gerçekleri söylediği için görevden alındığını belirtti ve ordu liderliğinin en zor ve en sert dönemde orduyu başsız bıraktığını söyledi.

Popov, Rus ordu liderliğinin "haince ve alçakça hareket ettiğini" sözlerine ekledi.


Independent Türkçe, Kommersant, Newsweek, Reuters, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU