Pulitzer ödüllü gazeteciden NATO iddiası: "Biden, Erdoğan'a en az 11 milyar dolarlık IMF kredisi teklif etti"

Konuya yakın bir kaynak Türkiye'nin yaşadığı mali sıkıntılara dikkat çekti

IMF son olarak 2001 krizinde Türkiye'ye 11,4 milyar dolar kredi sağlamıştı (AA)

ABD'li gazeteci Seymour Hersh, ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinde İsveç'in NATO üyeliğine karşılık 11 milyar dolarlık IMF kredisi teklif ettiğini öne sürdü.

Substack'teki sayfasında konuyla ilgili bir haber yayımlayan Hersh, "Biden, Türkiye'ye çok ihtiyaç duyulan 11-13 milyar dolarlık bir kredi limiti önerdi" ifadelerini kullandı.

Konuya yakın isimsiz bir kaynağa dayandırılan haberde, krediye karşılık İsveç'in NATO üyeliğini vetodan vazgeçilmesi istendi.

Hersh'e konuşan kaynak, "Biden zafer kazanmak zorundaydı ve Türkiye şiddetli bir mali sıkıntıda. Erdoğan için sonunda ışığı görmekten ve NATO ve Batı Avrupa'yla daha varlıklı olduğunu anlamaktan daha iyi ne olabilir?" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi'nin haziranda Brad W. Setser imzasıyla yayımladığı "Türkiye'nin Artan Bilanço Riskleri" başlıklı analizine de değinildi.

Analizde, "Erdoğan seçimi kazandı ve şimdi yakın görünen finansal krizden kaçınmanın bir yolunu bulmak zorunda. Türkiye gerçek anlamda kullanılabilir döviz rezervlerini tüketmenin eşiğinde. Ülke, kaçınılabilir bir sonuç olan altınlarını satacak ya da acı ilacı yutarak tam politika değişikliğine ve muhtemel bir IMF programına yönelecek" ifadeleri yer alıyordu.

Haberde "Türkiye, 6 Şubat depremlerinde 100 bin vatandaşını kaybetti" ve "4 milyon binanın yeniden yapılması gerekiyor" gibi ifadeler de yer aldı.

 


86 yaşındaki araştırmacı gazeteci Seymour Hersh on yıllardır ABD basınının önde gelen isimlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Hersh, 1969'da Vietnam Savaşı sırasında gerçekleşen My Lai Katliamı'nın ABD ordusu tarafında örtbas edilme çabalarını ortaya çıkararak 1970'te Pulitzer ödülüne layık görülmüştü. 

2004'te Ebu Gureyb'de ABD ordusu tarafından yapılan işkenceleri haberleştiren Hersh, 2015'teyse Usame bin Ladin'in ölümüyle ilgili ABD kamuoyunun doğru bilgilendirilmediğini öne süren isimdi.

ABD'li gazeteci son olarak Kuzey Akım doğalgaz boru hattının doğrudan Joe Biden'dan gelen talimatla ABD güçleri tarafından patlatıldığı iddiasıyla gündeme gelmişti. Washington yönetimi bu iddianın "kurgu" olduğunu öne sürmüştü.


Independent Türkçe, Substack, RT

DAHA FAZLA HABER OKU