Evinin bahçesini kazarken 1100 yıllık Viking savaşçısı mezarı buldu

Bir başka ülkede de 1200 yıllık Viking grafitisi keşfedildi

Viking savaşçısının at sırtında savaşan itibarlı biri olduğu tahmin ediliyor (Joakim Wintervoll)

Norveç'in güneyinde evini genişletmek için bahçesinde kazı yapan bir adam, silahlarıyla birlikte gömülmüş bir Viking savaşçısının mezarına ulaştı.

Viking savaşçısının yaklaşık 1100 yıl önce gömüldüğü tahmin ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mezarda bulunan iki parçaya ayrılmış paslı kılıcı inceleyen arkeolog Joakim Wintervoll, "Erken çağlardan modern zamanlara kadar Norveç'te kılıç şekilleri modasının nasıl geliştiğine ilişkin elimizde iyi kayıtlar var. Bilinen diğer kılıçlarla bunu karşılaştırdığımızda, bu kılıcın 9. yüzyılın sonuna ait olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Mezarda kılıcın yanı sıra at üzerinde kullanmak için tasarlanmış uzun bir mızrak, cam boncuklar, altın yaldızlı bir kemer tokası ve bronz bir broş da bulundu.

Yapılan kazıda henüz bir insan veya hayvan kalıntısına rastlanmadı.

Wintervoll elde edilen kalıntılardan yola çıkarak Viking savaşçısının at sırtında savaşmakta usta ve itibar sahibi biri olduğunu düşündüklerini söyledi.


İzlanda'da 1200 yıllık Viking grafitisi bulundu

İzlanda'da arkeologlar ülkenin bilinen en eski çizimini gün yüzüne çıkardı. "Viking grafitisi" olarak anılan ve bir taşın üzerine kazınan çizim, yarım bir Viking gemisine benzetildi.

Araştırmaya liderlik eden arkeolog Bjarni F. Einarsson, taşın bir kulübenin kalıntıları içinde bulunduğunu söyledi.

Taşa çizilen gemi görselinde dikey çizgileri bulunan yelken, geminin ön tarafından sarkıtılan bir halat ve yarım şekilde çizilmiş gemi gövdesi bulunuyor.

Live Science'a konuşan Einarsson, "Gemilerin gövdesinin yarım çizilmesi çok yaygın. İnsanların neden tüm maddelerin üzerine gemiler çizdiğini bilmiyoruz. Ancak bunlar çok kötü şekilde çizilmiş. Birer başyapıt değiller" dedi.

İskandinavya'da kemik parçalarının, taşların veya derinin üzerine gemilerin çizildiği çok sayıda kalıntı bulunduğu biliniyor.

Taşın M.S. 800 yılından biraz sonraki bir döneme ait olduğu tahmin ediliyor. Bu tahmin Vikinglerin ilk olarak İzlanda'ya ulaştığı tarihlerle de uyuşuyor.

12. yüzyılda kaleme alanan "Yerleşim Kitabı" isimli eser Viking kaşiflerinin adaya ilk olarak 870'li yıllarda geldiğini ortaya koyuyor. Ancak arkeologlar adaya daha önce de gelen insanlar olduğu yönünde kanıtlar elde etmiş durumda.


Independent Türkçe, Live Science, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU