Yaz aylarında klimasız serinlemenin 10 yolu

Çıplak uyumayın

Uyurken klimanın açık bırakılması hastalıklara davetiye çıkarıyor (Reuters)

Temmuza girilirken havalar iyiden iyiye ısınmaya başladı. Dünya Meteoroloji Örgütü de sıcaklıkların rekor seviyelere çıkabileceğini duyurdu. Peki uyumak için ideal sıcaklık olan 18 santigrat dereceye nasıl yaklaşabilirsiniz? Klimasız serin kalmanın 10 yolu şöyle:

Çarşafları ve yastık kılıflarını soğutun

Yatmadan bir ya da iki saat önce çarşaf ve yastık kılıflarınızı dondurucuya atın. Bunlar, çok sıcakladığınızı hissetmeden kolayca uykuya dalabileceğiniz kadar uzun süre buz gibi kalabilir.

Çoraplarınızı da buzluğa atın

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serinletici bir rahatlama için çoraplarınızı da soğutabilirsiniz. Ayak ve ayak parmakları  sıcaklık değişimlerine karşı hassas. Bunlar, sıcaklığın düzenlenmesinde rol oynuyor. Ayaklarınızı serin tutarak vücudunuzun geri kalanının soğumasını sağlayabilirsiniz.

Vantilatörden yararlanın

Vantilatör, klimaya göre daha enerji dostu. Odaya stratejik şekilde yerleştirilmiş vantilatör işinize yarayabilir. Yatağınızın yanına vantilatör yerleştirip önüne bir kase buzlu su koyabilirsiniz. Buz, vantilatörün soğuk hava oluşturmasını sağlayabiliyor. 

Islak havlu kullanın

Uykuya dalarken vücudunuzu biraz serinletmek için yatağınıza nemli bir havlu serebilirsiniz. Yatağınızdaki süngere zarar vermemesi için altına kuru havlu koyabilirsiniz. Havlu tüm gece boyunca soğuk kalmasa da uykuya dalana kadar sizi serin tutabilir.

Çıplak uyumayın

Uyurken terleyenler için çıplak uyumak hiçbir işe yaramıyor. Nemi uzaklaştırabilen pamuklu pijama gibi kıyafetler giyebilirsiniz.

Serinletici yatak alabilrsiniz

Standart süngerden yapılan yataklar ısıyı tutabiliyor. Serinletici yataklarsa ekstra hava akışı ve nefes alabilir özelliğiyle sıcaklığı uzaklaştırarak daha rahat bir uyku çekmenize ön ayak olabiliyor.

Serinletici çarşaf ve yastığa başvurabilirsiniz

Serinletici yatak bütçenize fazla geliyorsa aynı özelliklere sahip çarşaf ve yastıkları tercih edebilirsiniz. Bunların organik pamuk, keten ve bambu gibi nefes alabilen maddelerden yapıldığına dikakt edin.

Güneşi engelleyin

Işık geçirmeyen karartma perdeleri, yatak odasının fazla ısınmasını önleyebiliyor. Perdeler ısıyı yansıtarak pencereden girmesini engelliyor.

Evlerin ilk katı önemli

Dubleks evlerde sıcak hava yukarı yükseliyor. Bu, üst katın alttan daha sıcak olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla daha serin bir uyku için alt katı tercih edebilirsiniz.

Yatmadan önce soğuk su içebilirsiniz

Gece terlemeyi önlemek için önemli miktarda su içilmesi gerekiyor. Soğuk su içerek vücut sıcaklığınızı düşürebilirsiniz.

 

Independent Türkçe, CNET, ABC News

DAHA FAZLA HABER OKU