Moritanya Parlamentosu'nda muhalefet partilerinin yeni haritası

"Kovid-19 pandemisi liderleri 'siyasi bir ölüme' sürükledi"

Moritanya'da muhalefet partileri, seçimlerin ardından iktidar partisini yolsuzlukla suçlayarak Nuakşot'a yürüdü / Fotoğraf: Independent Arabia

Moritanya'daki son yasama seçimleri, en köklü üç muhalefet partisinin siyasi hayatını sona erdirdi.

Öncesinde, o dönemde rejimlerin izin verdiği zayıf şeffaflık payına rağmen, çeşitli siyasi rejimler ve iktidar partilerine diklenerek temsilcilerini parlamento kubbesi altına dayattılar. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

90'ların başından beri, bazen parlamento liderliğini bizzat devralan bu partiler için hiçbir parlamento vekili geçerli bir şekilde temsil edilmedi.

Üyelerinin çoğu, Moritanya'daki çeşitli muhalif hareketlerin anayasal kuluçka merkezi olan Demokratik Muhalefet Kurumu'nun başındaydı.

Mayıs ayında düzenlenen son seçimler ise, geçmişteki büyük mücadeleleri tek bir temsilcisinin dahi parlamentoya girmesi için seçmenleri ikna etmeyen bu partilerin tabutuna son çiviyi çaktı. 


Düzenleyici engeller

Moritanya er-Reşad Merkezi Müdürü ve seçim uzmanı Muhammedin Bin Sidi, bu hususta şunlarısöyledi:

Son yasama, bölge ve belediye seçimleri sonuçları, pek çok nesnel faktör nedeniyle elbette partilerin gerçekliğini yansıtmayabilir. Bu etkenler, Moritanya seçim tarihinde ilk kez, siyasi partiler ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan ve seçim listelerine uzaktan kaydın önünü açan anlaşmaya yol açtı. Sonuç olarak, bazı adaylar için kapı sonuna kadar açıldı. Adayın aday olduğu seçim bölgelerine, ikamet şartını sağlamayan seçmenleri getirdi. Bu önce hukuka, sonra da tüm demokratik dengelere aykırılık teşkil etti" ifadelerini kullandı. Bölgesel ve belediye seçimlerinde orantılılığın kullanılması ise parlamentonun köklü muhalif partilerinden yoksun olmasına sebep oldu. Çoğunlukta ve muhalefette olmak üzere tüm partiler arasında, başarı şanslarını denemek için bağımsızlık için çalışma veya en azından danışmanlar tarafından kolaylaştırıldığı şekilde temsili sağlama yönünde güçlü bir eğilim vardı. Muhalefet partileri, seçmenler için oy seçeneklerinin çokluğundan daha fazla etkilendi.


Klinik ölüm

Siyaset uzmanı Muhammed el-Muhtar Ahmed Salim, mayıs ayında düzenlenen son seçimlerin köklü muhalefet partileri için ezici bir yenilgiye yol açtığını söyledi.

Moritanya'daki köklü partilerin kaydettiği düşüşün Fransa'da olduğu gibi en eski siyasi partilerin küresel düzeyde düşüşü dalgasına bağladı. 

Bu partiler cumhurbaşkanı ile yakınlaştıkça, seçmenlerin bu partileri rejimin başka bir yüzü olarak görmeye başladığını belirten Salim, siyasi ve ekonomik olmak üzere birçok nedenin olduğuna değindi.

Bu partilerin vatandaşın günlük yaşamının sorunlarına sempati besleyen popülist söylemi terk ettiğine değinen Salim, bunu misyonun başında Kovid-19 salgını ile ispat ettiğini, salgın sona erdiğinde ise liderlerinin atamalar veya ikramiyeler gibi bazı kişisel çıkarlarını tatmin ederek iktidardaki rejim ile doğrudan temas halinde oldukları hatırlattı.

Aynı zamanda Salim, "Muhalefet kamuoyu, liderlerinin tutumlarını siyasi rollerinden vazgeçiyormuş gibi değerlendirdi. Siyasi açıdan bu partilerin şartlara uyan parti yapılarına yeniden can vermesi, bu partilerin Meclis'teki temsilinin artmasında güçlü bir itici gücü temsil etti" ifadelerini kullandı. 
 


Yükselen muhalefet

Moritanya muhalefet partileri, canlılıklarını etkileyen ve dinamizmlerini azaltan ciddi bir gevşeklik yaşadı. Bu durum, bu partilerin son seçimlerdeki sonuçlarında açıkça görüldüğü üzere siyasi arenadaki performanslarını etkiledi.

Bu durum, yükselen muhalefet partilerinin bu partilerin boşluğunu doldurmasına neden oldu. Ahmed Salim'in ifade ettiğine göre, popülaritesi azalan, ancak meclisteki milletvekili sayısı artan Savab Partisi'nin yanı sıra muhalefet partilerinin temsilinde ikinci sırada yer alan Cumhuriyet Cephesi partisi yükselişe geçti.

Koalisyon partilerinin, İlerleme Güçleri Birliği ve Demokratik Güçler Birliği'nin Moritanya siyaset sahnesi semalarındaki yıldızları sönerken bu partilerin anısı, sloganları ve şarkıları Moritanya'nın çağdaş siyasi tarihinde önemli bir yer tutmaya devam edecek.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU