Karayalçın'dan "SHP yeniden canlandırılıyor" iddialarına cevap: Bazı duyumlar aldım, ne kadar ciddi bilemiyorum

"SHP'yi yeniden açmayı düşünenler varsa bunun yanında olmam" diyen SHP'nin son genel başkanı Murat Karayalçın ve siyasal iletişimci Eren Aksoyoğlu, Independent Türkçe'ye değerlendirmelerde bulundu

SHP'nin son genel başkanı Muray Karayalçın, SHP'nin yeniden canlandırılacağı iddialarını cevapladı 

Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP), 1985'te kuruldu.

1983 yılında Prof. Dr. Erdal İnönü tarafından kurulan Sosyal Demokrasi Partisi'de (SODEP) kendini feshederek yeni kurulan SHP'ye katıldı.

İlk başkanlığını Aydın Güven Gürkan'ın yaptığı SHP'nin başına 1986'da Erdal İnönü geldi.

1993'te İnönü'den koltuğu Murat Karayalçın devraldı. Karayalçın SHP'nin kendisini feshedip CHP'ye katıldığı 1995'e kadar bu görevi sürdürdü.

 

"SHP yeniden kurulacak" iddiasına Yarkadaş'tan tepki

SHP adı bugünlerde yine gündemde. TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, dün Ankara kulislerinde SHP'nin yeniden canlandırılacağı ve CHP içindeki bazı isimlerin bu partiye katılacağının konuşulduğunu iddia etti.

Eski CHP milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, SHP'nin yeniden kurulacağı iddialarına tepki gösterdi.

 

Karayalçın SHP yeniden kurulacak iddialarına Twitter'dan cevap verdi

Bu iddia başka basın organlarında da yer aldı. İddianın medyada yer almasının ardından SHP'nin son genel başkanı Murat Karayalçın, Twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. 

Karayalçın şu ifadeleri kullandı:

Benim için kırmızı çizgi CHP'nin bütünlüğüdür ve bunu zora sokacak, halel getirecek hiçbir girişimi kabul etmem. Son Genel Başkan olarak SHP'nin yeniden açılmasını düşünenler varsa, bunun yanında olmam ve doğru bulmam." 

 

karayalçın1.jpg
Murat Karayalçın, Independent Türkçe'ye iddiaları değerlendirdi

 

"Bana talep gelmedi"

Karayalçın, geçen günlerde verdiği bir demeçte CHP'de siyaseti genel merkez yöneticilerinin, danışmanların oluşturduğu oligarşik bir yapının belirlediğini öne sürmüştü.

Twitter'daki paylaşımının ardından Karayalçın'ı aradık.

"Size SHP'yi yeniden canlandıralım yönünde talepler mi geliyor" sorumuza "Hayır hayır. Bana yönelik bir talep gelmedi. Bir gazeteci sormuştu. Bazı duyumlar da aldım. O nedenle böyle bir açıklamayı yaptım. Bana bir talep gelmedi" diye cevap verdi.

"O zaman diyorsunuz böyle duyumlar var" sorumuza da Karayalçın, "Evet ama yani bu ne kadar ciddi bilemiyorum tabii. Ama bu duyumları da aldım" diye konuştu.

"CHP'nin birliği bütünlüğü benim için kırmızı çizgidir"

Karayalçın, "Bugünkü süreçte yeni bir sol partinin kurulmasının katkısı olur mu" sorusuna da şu cevabı verdi.

Çok açık bir biçimde de söylüyorum. CHP Türkiye'de demokrasinin ve devletimizin temel niteliklerinin teminatıdır. CHP'nin birliğini, bütünlüğünü sağlamak zorundayız. Bu benim için kırmızı çizgidir. Bütün arkadaşlarıma da bunu telkin ediyorum." 

 

erenaksoylu.jpg
Eren Aksoyoğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bu tartışmalar CHP'ye çeki düzen verme amacıyla yapılıyor"

Siyasal iletişimci Eren Aksoyoğlu, yazılarında sık sık SHP'ye atıf yapan ve SHP gibi bir partinin gerekliliğini vurgulayan bir isim.

Aksoyoğlu, aynı zamanda CHP'nin daha sol bir çizgide olması gerektiğini savunan "Gelecek İçin Biz Oluşumu"nun önde gelen ismi CHP 24 ve 26'ncı dönem milletvekili, hukukçu İlhan Cihaner'e de yakın bir isim.

SHP'nin yeniden canlandırılacağına dair iddiaları Aksoyoğlu'na da sorduk.

Aksayoğlu, SHP'nin yeniden canlandırılmasına yönelik esasen bir çalışma olmadığını belirterek, "İkinci SHP'nin kurulduğu dönemden farklı olarak yeni parti olasılığını tartışan gruplar hem sayıca daha az hem de bu tartışmalar CHP'ye çekidüzen verme maksadıyla yapılıyor. Kanımca sadece CHP-SHP tartışmasının teorik alanda kalması ve kısa sürede sonlanmasının iki nedeni var" dedi ve bunları şöyle sıraladı:

"1) Birinci SHP'nin göreli başarısının ikinci SHP'ye bir miras olarak bırakılamaması

 2) Erdoğan'ı İBB'nin başına getiren bölünmenin bir paranoyaya dönüşmesi ve kimsenin yeni bir faturayı ödemek istememesi."

"CHP'nin yönetim kadrolarını endişeye sevk edecek bir sopaya ihtiyaç olduğuna inanıyorum"

Ancak burada da bir ikilemin devreye girdiğini öne süren Aksoyoğlu, şöyle konuştu:

SHP veya CHP'nin alternatifi olmadığında parti aygıtı sağa o kadar meylediyor ki neredeyse alnı secdeye değiyor. Ben bundan kurtulmak için CHP'nin yönetim kadrolarını endişeye sevk edecek bir sopaya zaman zaman ihtiyaç olduğuna inanıyorum."

 

erdalinönümiting.jpg
Erdal İnönü bir SHP mitinginde

 

"SHP; sokak siyasetinin bütün kanallarını CHP'ye rağmen açabilir"

Aksoyoğlu, SHP'nin kurulmasının faydalı olabileceğini düşünüyor. Faaliyetleri CHPP ile etkileşimde olup onu tetikleyebileceğini söyleyen Aksoyoğlu, gerekçesini de şu sözlerle detaylandırdı:

CHP örgütleri Altılı Masa gibi süreçler nedeniyle kendi toplumsal kesiminin pratiklerini unutma eğilimi gösterdiğinde SHP buna müdahil olabilir, unutulanı hatırlatabilir. Bugün AKP'nin yasak koyduğu sokak siyasetinin bütün kanallarını SHP, CHP'ye rağmen açabilir, hatta onu ikna edebilir.

 

shp.png
SHP'nin yeniden kurulacağı iddiaları şu an için iddia olmaktan öteye geçmiş değil

 

"CHP'deki bütün ihtimalleri bitirmeden SHP tartışmasının büyüyeceğini sanmıyorum"

Aksoyoğlu, "SHP'nin yeniden kurulması yakın gelecekte mümkün müdür böyle bir ihtiyaç var mı?" sorusuna da "Bakın bugün, CHP'deki olmayan saik ve pratikler nedeniyle bir SHP tartışması yapıyoruz. Ancak kanımca CHP'deki bütün ihtimalleri bitirmeden SHP tartışmasının büyüyeceğini de sanmıyorum" diyerek cevap verdi ve sözlerini şöyle tamamladı:

Bu, olsa olsa ikinci SHP'yi kuranların CHP içindeki pozisyonunu sağlamlaştırmaya yarar. CHP'nin adaylarının sekiz ay sonra yapılacak yerel seçimleri kaybetmesi ve Kürt hareketinin yeniden kayyumlarla kazandığı belediyeleri hükümete devretmesinin ardından SHP tartışması verimli bir şekilde yapılabilir."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU