Cezayirli Boupacha, Picasso'ya ilham verdi, Kennedy onun için harekete geçti

Resminin değeri şu anda 435 milyon dolar olarak tahmin ediliyor ve kendisine teklif edilen tüm pozisyonları reddetti

Direnişin takma adı "Halide", Djamila Boupasha, Ulusal Meclis üyesi olmayı reddettikten sonra Cezayir'de yeniden ön plana çıktı (İletişim siteleri)

O, diğer Cezayirli kadınlar gibi değil; kendine özgü bir tarza sahip bir kadın.

Bu yüzden uluslararası sanatçı Pablo Picasso'nun onu kendine özgü bir tabloyla ölümsüzleştirmesi ya da John Paul Sartre ve Simone de Beauvoir'ın onun hakkında yazması şaşırtıcı değildi.

Çin Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong ve ABD Başkanı John F. Kennedy de onun için harekete geçmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve dünyanın en büyük entelektüelleri ve politikacıları da onu konuşuyor.

Burada Fransız sömürgeciliğine karşı özgürlük devrimi sırasında Cezayir direnişinden bahseden, Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebbun'dan bir pozisyon almayı reddeden ve olağanüstü bir vatandaş yerine sıradan bir vatandaş olarak kalmayı tercih eden Djamila Boupasha'dan bahsediyoruz.

Direnişin takma adı "Halide", Djamila Boupasha, onun ve ülkesinin Fransız sömürgeciliğine karşı mücadelesinin onuruna kendisine parlamentonun ikinci meclisi olan Ulusal Meclis üyeliği teklif edildikten sonra Cezayir'de ön plana çıktı.

Ancak kendisine güvenenlerden özür diledi ve teşekkür etti. Bu, ülkesinin 1962'deki bağımsızlığından bu yana hiçbir pozisyonu kabul etmediği için daha önce özür dilediğinden bir pozisyonu ilk reddedişi değil.

O dönemde Boupasha, "Şehit kardeşlerime sadık kalmak istiyorum. O kahraman olarak anılmak istemiyorum. Onların başına gelenlerin yanında benim başıma gelenlerin değeri nedir? Her şeylerini feda ettiler" dedi.

Ayrıca Boupasha, şunları söyledi:

Ülkeme kardeşlerimle birlikte bir savaşçı olarak hizmet ettim ve sonra vatandaş olarak hayatıma geri döndüm ve öyle kalmak istiyorum.


Mücadele ve direnişte yoldaşlarının dürüstlüğünü koruması ona daha fazla saygı kazandırdı ve 1955'te kurtuluş devrimine katılanlar arasında yer aldı.

Bu esnada 17 yaşındaydı, ancak 9 Şubat 1960'ta Cezayir'in merkezindeki "İbn Haldun" tiyatro salonuna koymak üzere bir bomba taşırken Fransız kuvvetleri tarafından tutuklandı ve 1961'de ölüm cezasına çarptırıldı.

Hapishanede kaldığı süre boyunca işkencenin en ağır biçimlerine maruz kaldı.


Uluslararası sempati

Davasını uluslararasılaştıran ve çektiği acıyı dünyaya ifşa eden Fransız-Tunuslu Yahudi avukat Giselle Halimi başta olmak üzere birçok avukat, maruz kaldığı işkenceden sonra onu savunmak için gönüllü oldu.

Hatta ABD Başkanı Kennedy ve Çin lideri Mao Zedong bile davasıyla ilgilendi ve onu savunmak için müdahale etmek istedi.

Bağımsızlığın başlangıcı olarak geçici Cezayir hükümeti ile Fransa arasında "Evian" anlaşmasının imzalanmasının ardından idamdan kurtuldu ve 1962'de hapishaneden çıktı.

Başta Fransız yazar Jean-Paul Sartre ve yazar Louis Aragon olmak üzere Martinikli yazar Aimee Cesaire, antropolog Germaine Tellion ve diğer aydın ve siyasetçiler dahil, tüm dünya Djamila Boupasha'ya sempati duydu.

Dünya çektiği acılarla sarsıldı ve Fransa, maruz kaldığı işkence nedeniyle onun için azarlandı, ancak o, bir servet kazanabileceği ilgi odağı ve şöhretten kaçındı.
 

Djamila Boupasha ailesiyle birlikte Fransız askerleri tarafından işkence gördü.jpg
Djamila Boupasha ailesiyle birlikte Fransız askerleri tarafından işkence gördü / Fotoğraf: AFP

 

Macron'un itirafı

Fransız filozof ve yazar Simone de Beauvoir, 1960 yılında Fransız gazetesi "Le Monde"da "Djamila Boupasha İçin" başlıklı uzun bir makale yayımladı.

Yazıda, "10-11 Şubat gecesi yaklaşık 50 Fransız muhafız ve müfettişin, Djamila'nın ailesiyle birlikte yaşadığı eve baskın düzenlediğini; onu, babasını ve damadını dövdüklerini, aralarında paraşütçü kaptanının da bulunduğu askerlerin Djamila'nın üzerine basıp kaburga kemiğini kırdığını" söyledi.

Yazıda şu ifadeler de yer aldı:

Fransızlar, Djamila Boupasha'nın vücuduna göğüslerinin uçlarına, bacaklarına, hassas bölgelerine, yüzüne ve kasıklarına yapıştırılan elektrotlar yerleştirdi, ayrıca onu yumrukladı ve sigarayla yaktı. Sonra küvete asıldı ve en korkunç şekillerde işkence gördü ve tüm bunlar kimsenin bilmediği gizli bir yerde oldu.


Bağımsızlıktan sonra, Avukat Giselle Halimi ile işbirliği içinde, yerel ve uluslararası çapta geniş yankı uyandıran bir skandala neden olan işkence davasını Fransız yargısına sunan Djamila Boupasha, yazar Simone de Beauvoir ile birlikte kamuoyunu harekete geçirmek için yola çıktı.

Boupasha, Fransız hükümetinin, Ceza Kanunu'nun 344. Maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle yargılanmasını istiyordu.

Paris'in işkenceyi kınayan üç uluslararası belgeyi imzalamış olduğu göz önüne alındığında, Fransızların işkence kullanımının tanıtımı özellikle lanetleyiciydi.
 

Boupasha'nın işkence skandalı yerel ve uluslararası alanda geniş ilgi gördü.jpg
Boupasha'nın işkence skandalı yerel ve uluslararası alanda geniş ilgi gördü (İletişim siteleri)

 

Boupasha'nın Fransa ile olan hikayesi, ülkesinin 1962'deki bağımsızlığını kazanmasıyla bitmedi, devam ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sembol Djamila Boupacha'nın Cezayir kurtuluş devrimi sırasında Fransız askerleri tarafından işkenceye ve tecavüze uğradığını itiraf etti.

Macron, Avukat Giselle Halimi'yi anma töreninde Paris'te yaptığı bir konuşmada, avukat Giselle Halimi'nin şimdi adı İbn Haldun olan eski Pierre Board Tiyatrosu'nun yakınına bomba yerleştirmeye çalışırken tutuklandıktan sonra işkenceye ve tecavüze uğrayan Djamila Boupasha'nın imdadına koştuğunu söyledi.


Picasso tablosu

Djamila'nın cesareti ve ıstırabı, uluslararası ressam Pablo Picasso'ya ilham verdi ve şu anda değeri 400 milyon avro (435,7 milyon dolar) olarak tahmin edilen harika bir tablo çizdi.

Picasso'nun Cezayir'le harika bir ilişkisi vardı ve dinlenmek ya da çalışmak ya da ülkesinin güvenlik servislerinden kaçmak için birçok kez orada ikamet etti.

Picasso, 1944'te başkentten başlayıp Cezayir'in batısındaki Tiaret kentine yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Madrissa şehrinde bir arkadaşına ait olan tarım kolonilerinden birinde sona eren rotayla Cezayir'i ziyaret etti.

Onu orada karşılayan İspanyol arkadaşlarının yanında güzel bir yer buldu.
 

Picasso Cezayir'i ziyaret etti ve Boupasha'yı bir dayanışma tablosuyla ölümsüzleştirdi.png
Picasso Cezayir'i ziyaret etti ve "Boupasha"yı bir dayanışma tablosuyla ölümsüzleştirdi (İletişim siteleri)

 

Picasso da 1953'te Cezayir'i ziyaret etti ve ünlü "Cezayir'in Kadınları" tablosunu yaptı.

Fransız sömürgecilerin maruz kaldığı işkencelerden sonra 1961'de bir dayanışma eylemi olarak Djamila Boupasha'yı bir tabloyla ölümsüzleştirdi.

Ardından idam cezasına karşı 8 Şubat 1962'de "French Letters" gazetesinin ön sayfasında yer alan bir tablo yaptı.

Temmuz 2008'de Boupacha'nın resmi Cezayir'deki Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi'nde "Uluslararası Ressamlar ve Cezayir Devrimi" başlıklı büyük bir sergi vesilesiyle gösterildi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU