İnsan vücudu içinde yüzebilen minik bir robot geliştirildi

Makineler mide ve ince bağırsak gibi ulaşılması zor bölgelere erişebilir

(Nature Communications)

Bilim insanları, bir pangolinden esinlenerek vücutta yüzebilen son derece küçük bir robot geliştirdi.

Araştırmacılar, yumuşak robotun yük bırakabildiğini, ısınabildiğini, kanamayı durdurabildiğini ve daha fazlasını yapabildiğini söylüyor. Bir gün insanların vücuduna yerleştirilebileceğini, mide ve ince bağırsak gibi ulaşılması zor yerlerde bu işleri yapabileceğini öne sürüyorlar.

Robot şimdilik sadece uygulama dokusu üzerinde test edildi ve yaratıcıları daha fazla deneme yapılması gerektiğini vurguluyor. Ancak bilim insanları, bu deneylerin robotun 70 santigrat dereceye kadar ısınabildiğini, kanser tedavisinde ya da kanamayı durdurmada yararlı olabilecek şekilde doku üzerinde tıbbi tedaviler gerçekleştirebildiğini ve ilaçları bırakabildiğini gösterdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları uzun zamandır yumuşak metallerden yapılmış manyetik yumuşak robotların, ameliyat veya diğer invazif prosedürler olmaksızın vücutta gezinmelerine izin vererek tıbbi işlemler için yararlı olabileceğini umuyordu. Bununla birlikte, geliştirildikleri haliyle robotların güvenliği ve işlevselliği sınırlı olduğu için çalışmalarda zorluklar yaşanıyor.

Araştırmacılar bu sorunları çözmek amacıyla, pullarla kaplı bir memeli olan ve bu yüzden kaçak avlanma tehdidi altında bulunan pangolinlere yöneldi. Fakat bu pulları iyi bir amaç için kullanmak isteyen bilim insanları, pulların sert bir zırhla kaplı olmasına rağmen esnek ve sorunsuz bir şekilde hareket etmelerinden ilham aldı.

Bunu yapabilmelerinin nedeni, bu sert pulların üst üste binen bir yapıda birbirine uyması ve bu sayede birbirlerinin üzerine geçebilmeleri. Bilim insanları da yeni robotlarında aynı şeyi yaptı.

Son derece küçük boyutları 1 cm-2 cm-0,2 mm olduğundan milirobot adı verilen bu robotlar, aynı türden üst üste binen pul tasarımını kullanıyor. Ve tıpkı esinlendikleri pangolinler gibi ısınabiliyor, şekil değiştirebiliyor ve yuvarlanabiliyorlar.

Çalışma, Nature Communications adlı akademik dergide yayımlanan "Pangolin-inspired untethered magnetic robot for on-demand biomedical heating applications" (İsteğe bağlı biyomedikal ısıtma uygulamaları için pangolin esinli bağlantısız manyetik robot) başlıklı yeni bir makalede anlatılıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU