Biyologlar araştırdı: Büyük beyaz köpekbalıkları insanları yemek istemiyor

İki yıl boyunca insanlarla büyük beyaz köpekbalıklarının görüntülerini kaydetti

Dünyadaki tüm ılıman sularda rastlanabilen köpekbalıklarının favori yemekleri arasında balina, diğer köpek balığı türleri, foklar ve penguenler yer alıyor (Wikimedia Commons)

Yeni bir araştırmaya göre büyük beyaz köpekbalıkları, yaygın kanının aksine insanları yemek istemiyor olabilir.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güney kıyılarında insanların ve genç büyük beyaz köpekbalıklarının neredeyse her gün aynı sularda yüzdüğü ama ısırık vakalarının çok nadir kaldığı tespit edildi.

Hakemli bilimsel dergi Plos One'da yayımlanan araştırmanın yazarlarından deniz biyoloğu Chris Lowe, "Sanırım sonunda suda beyaz bir köpekbalığıyla birlikteyseniz size mutlaka saldıracağı yönündeki eski efsanenin tabutuna çivi çaktık" diye konuştu.

Köpekbalığı saldırıları son derece nadir yaşanıyor. Florida Üniversitesi'nin Uluslararası Köpekbalığı Saldırısı Dosyası'na göre, 2022'de ABD'de 41 sebepsiz ısırık ve bir ölüm bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni araştırmanın yazarları, buna rağmen halk arasında algılanan riskin yüksek olduğunu söylüyor.

Onlara göre bu sorun, köpekbalıkları ve insanların ne sıklıkta yakınlaştığını gösteren çok az veri olmasından kaynaklanıyor.

Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde görev alan Lowe, bu verileri toplamak için iki yıl boyunca her ay Kaliforniya'nın güneyindeki sahillerin üzerinden drone uçurdu ve suda insanlarla büyük beyaz köpekbalıklarının görüntülerini kaydetti.

Sonunda genç büyük beyaz köpekbalıklarının çoğunun iki noktada toplandığı görüldü: Santa Barbara'nın hemen güneyindeki Carpinteria ve San Diego'nun hemen kuzeyindeki sular.

Araştırma ekibi, bu kumsallar drone'la çekim yaptıkları günlerin yüzde 97'sinde insanlar ve köpekbalıklarının etkileşime girdiğini saptadı.

Lowe bu çalışma boyunca, söz konusu sahillerde sadece bir beyaz köpekbalığı saldırısına dair resmi olmayan bir ihbara ulaşabildiklerini ifade etti.

Uzmanlar, Latince adı Carcharodon carcharias olan büyük beyazların muhtemelen okyanus tabanında yaşayan vatozlar gibi hayvanları yemeye odaklandıklarını düşünüyor.

Genç köpekbalıklarının boyları, yetişkinliğe erişmelerinden önce yaklaşık 2,7 metreye kadar ulaşabiliyor ama buna rağmen insanlardan korktukları biliniyor.

Araştırmacılar, genç beyaz köpekbalıklarının neden özellikle bu iki bölgede toplandığını halen anlamaya çalışıyor.

Lowe'a göre bunun bir nedeni de bölgedeki yiyecek bolluğu olabilir. Ayrıca bu genç köpekbalıkları, yakınlarda onları tehdit edecek çok fazla yetişkin olmadığı için de kıyılarda dolaşıyor olabilir.

Lowe, erişkinlikte 6 metre uzunluğa ulaşabilen büyük beyazların, daha fazla fok ve deniz aslanı bulabilecekleri açık deniz adalarının çevrelerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

Uzmana göre bu sularda yüzerken daha dikkatli olmak gerek. Ancak yetişkin büyük beyaz saldırıları da epey nadir görülüyor.

Lowe, "Yıllardır köpekbalıklarının insanların düşündüğü kadar tehlikeli olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı:

Ve bu araştırmanın ilk kez gösterdiği şey, bunun doğru olduğu.

 

Indepedent Türkçe, Livescience, Yahoo News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU