Yunanistan'ın Neo-Nazileri seçim yasağını aşmanın yollarını arıyor

Cezaevinde bulunan ırkçı Altın Şafak'ın eski yöneticisi Kasidiaris'in yeni kurduğu partinin başına eski bir savcı yardımcısını getirdi

Atina Temyiz Mahkemesi, 2020'de verdiği kararda Kasidiaris'e suç örgütü yöneticiliğinden ceza vermişti (AP)

Yunanistan'da ırkçı Altın Şafak Partisi'nin kilit isimlerinden biri olan cezaevindeki Elias Kasidiaris tarafından kurulan aşırı sağcı Yunan Ulusal Partisi seçime girmenin yollarını arıyor.

21 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesindeki anketlere göre parlamentoya girecek desteği yakalayan parti, şubatta Yunanistan Parlamentosu'ndan geçen suç örgütlerinin seçimlere katılmasını engelleyen yasa nedeniyle seçimlere katılamama tehlikesi yaşıyor.

Yunanistan yargısı daha önce Altın Şafak Partisi'ni şiddet ve suç içeren faaliyetleri nedeniyle suç örgütü olarak tanımlamıştı.

Altın Şafak yöneticilerinden olan Kasidiaris tutuklansa da tutulduğu cezaevinden ırkçı propagandasına devam etmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasidiaris tutuklu olsa bile bir parti üyesi olarak seçilme hakkı bulunuyor ancak parti liderliği yapamıyor. Irkçı siyasetçi bu nedenle geçen ay parti liderliğini eski savcı yardımcısı Anastasios Kanellopoulos'a devretmişti.

Ancak Yunanistan yasaları, hüküm giymese dahi açık şekilde suç örgütlerini temsil eden kişilerin de seçime girmesini engelliyor. Parti liderliğini alan Kanellopoulos'un bir suç örgütüyle gizli bağlantısı olup olmadığına ise Yüksek Mahkeme karar verecek.

Kannelopoulos, oy birliğiyle parti lideri seçilmesinin ardından yaptığı konuşmada, "Kuklaya benziyor muyum? Masumiyet karinesini devre dışı bırakmak mümkün değil" sözleriyle seçimlere katılmasının önünde bir engel olmadığını belirtmişti.

Konuyla ilgili MEGA TV'ye konuşan sosyalist Pasok partisinin eski lideri ve anayasa profesörü Evangelos Venizelos, yargının mevcut durumu dikkatli bir şekilde incelemesi gerektiğini söyledi.

Venizelos, "Hem emekli hem de görevdeki yargı mensupları bunu dikkatli bir şekilde düşünmeli. Çünkü yargının itibarı ve haysiyetiyle ilgili bir problem var" diye konuştu.

Venizelos ayrıca partideki liderlik değişiminin açık şekilde yalan beyan içerdiğini belirterek, "Kandırılmak bu kadar kolay değil" ifadelerini kullandı.

Son anketlere göre Yunan Ulusal Partisi, seçimlere katılabilmesi durumunda yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girme hakkı kazanıyor.

Daha önce 2012'de yapılan seçimlerde Altın Şafak Partisi yüzde 7 civarında oy alarak 18 sandalye kazanmayı başarmıştı.


Independent Türkçe, Euractiv, Kathimerini

DAHA FAZLA HABER OKU