Netflix belgeseliyle yeniden gündemde: Kaybolan uçak MH370 hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey

Üç soruyla merak edilenler

Malezya Havayolları'na ait uçağın neden kaybolduğu hâlâ bilinmiyor (Reuters)

Netflix'in yeni belgeseli, 9 yıl önce esrarengiz şekilde ortadan kaybolan Malezya Havayolları'na ait uçağı tekrar gündeme getirdi. 

MH370: Kaybolan Uçak adlı belgesel, 8 Mart 2014'te Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan ve Çin'in başkenti Pekin'e varması planlanan 370 sefer sayılı uçuşta yaşananları konu alıyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, uçuşla ilgili merak edilenleri derledi.

1 - Nasıl kayboldu?

Boeing 777-200ER uçağı, yerel saatle 00.41'de kalkış yaptı. Pekin'e varmasının 6 saat sürmesi bekleniyordu. 

Ancak öncelikle Vietnam hava sahasına girmesi planlanan uçağın yerini bildiren sinyaller 01.21'de kesildi. 

Daha sonra tekrar alınan sinyallerde, uçağın rotasından çıkarak batıya, Malay Yarımadası'na doğru ilerlediği görüldü. Bu sırada iletişim tekrar koptu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uçak daha sonra Malezya'nın kuzeybatısındaki Penang Adası'nın yaklaşık 370 kilometre kuzeyine ilerleyerek, askeri radarların da menzili dışında kayboldu. 

Dönemin Malezya Başbakanı Necip Rezak, uçağın aniden rotasından çıkmasının kasti olabileceğini öne sürdü. Bu da terör saldırısı ihtimalini gündeme getirdi. 

Dönemin Ulaştırma Bakanı Hişamuddin Hüseyin ise terör eylemi yaşanmadığını savunarak, tüm bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığını iddia etti. Benzer şekilde Çin de uçaktaki hiçbir yolcunun terör eylemleriyle bağlantısı bulunmadığını ileri sürdü.

2 - Uçakta kimler vardı?

370 sefer sayılı uçutşa 12'si mürettebattan, toplamda 239 kişi seyahat ediyordu.

Bu yolculardan 153'ü Çin, 50'siyse Malezya yurttaşıydı. Buna ek olarak uçakta ABD, Avustralya, Endonezya, İran, Rusya, Fransa, Hindistan, Hollanda, Kanada, Tayvan, Ukrayna ve Yeni Zelanda yurttaşları da vardı. 

Çinli yolcular arasında kaligrafi sanatçıları da yer alıyordu. Ayrıca Çinli aksiyon filmi oyuncusu Jet Li'nin dublörü Ju Kun da yolcular arasındaydı.
 


3 - Uçak niye kayboldu?

Şu ana dek uçağın neden kaybolduğuna dair net bir açıklama yapılamadı. Bu nedenle akıbeti bilinmeyen uçakla ilgili farklı komplo teorileri söz konusu.

Malezyalı yetkililer, 2015'te yaptıkları açıklamada uçağın kaybolmasını kaza diye nitelemişti. Bunun üzerine havayolu şirketi, olayda yakınlarını kaybeden 282 aileye 50 biner dolar tazminat ödedi. 

Avustralya'daki bazı havacılık uzmanlarıysa 2018'de uçağın pilotu Zaharye Ahmed Şah'ın intihar etmek amacıyla kabindeki basınç ayarlarını değiştirip, yolcuları oksijensiz bıraktığını ileri sürdü.

Öte yandan Avustralya devletine ait Ulaştırma Güvenliği Bürosu'nun 2018'de yayımladığı rapordaysa yakıtı tükendiği için uçağın denize çakılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruldu.

30 ülkeden gönderilen 140 geminin de yer aldığı geniş çaplı arama kurtarma çalışmalarında bugüne dek uçağın enkazı ya da karakutusu bulunamadı. 

WP'nin aktardığına göre bu çalışmalar için yaklaşık 150 milyon dolar harcandı.



Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU