ABD'nin, Küba ziyaretçileri için ESTA yasağını hafifletmesi bekleniyor

The Independent Özel Haber: Gümrük ve Sınır Muhafaza'nın geçmişe dönük yaptırımları hafifletmesi bekleniyor

Sermaye kaybı: Küba'nın Havana şehrine yapacağınız bir ziyaret, sizi ABD için ESTA çevrimiçi izni alma hakkından mahrum bırakabilir (AFP)

Başkan Trump'ın Küba'ya karşı son hamlesi, adayı Washington'ın "terörizmi destekleyen devletler" (State Sponsors of Terrorism/SST) listesine almak olmuştu. Halefi Joe Biden ise Küba'yı listeden çıkarmadı.

Sonuç olarak ABD Dışişleri Bakanlığı, 1 Mart 2011'den bu yana Küba'yı ziyaret eden Britanyalı ziyaretçilerin hızlı, ucuz ve kolay ESTA sistemini (Seyahat Onayı Elektronik Sistemi/Electronic System for Travel Authorization) kullanamayacağını ifade ediyor. Bunun yerine tam vize için 160 dolar harcamaları ve Londra'daki ABD Büyükelçiliği'nde ya da Belfast'taki Başkonsolosluk'ta, randevu almanın zor olduğu bir mülakata katılmaları gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önde gelen bazı seyahat firmalarının, geriye dönük yaptırımların yalnızca "listelenme tarihi" olan 12 Ocak 2021'den itibaren geçerli olduğunda ısrar etmesi kafa karışıklığına yol açıyor. Pasaportlarında bu tarihten önce Küba'yı ziyaret ettiklerine dair kanıt bulunan pek çok yolcu, ABD'ye sorunsuz bir şekilde girmelerine izin verildiğini bildiriyor.

Ancak Dışişleri Bakanlığı, "1 Mart 2011 tarihinde veya sonrasında bir SST'ye yapılan herhangi bir ziyaret, ülke dün listelenmiş olsa bile, başvuru sahibini ESTA için uygunsuz kılar" diyerek bu konudaki ısrarını sürdürüyor.

Sonuç olarak, bazı yolcular havayolları tarafından ABD'ye kabul edilemez olarak görüldükleri için kalkış havalimanlarından geri çevriliyor.

Ama şimdi The Independent, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza'nın (Customs and Border Protection/CBP) muhtemelen bu ay ve belki birkaç gün içinde, 2021'den önceki 10 yılda yapılan ziyaretlerin artık bir yolcuyu ESTA programını kullanmaktan menetmeyeceğini duyurmasını bekliyor.

Washington'daki görüşmelerin ileri bir aşamada olduğunu söyleyen ABD yönetimi kaynakları, CBP'nin 12 Ocak 2021 tarihinin kullanılması için baskı yaptığını belirtti. Müzakereler devam ederken, ön saflarda görev yapan personel 2021'den önce Küba'da bulunan Britanyalı ziyaretçilere "rahat bir yaklaşım" sergiliyor.

Eski başkanın amacı, ziyaretçileri caydırarak Komünist cumhuriyete azami zarar vermekti. Fakat bazı ziyaretçiler Amerika yerine Küba'ya gitmeyi tercih ettiğinden bu durum ABD turizmini de etkiliyor.

Karayipler'in en büyük adası; İran, Kuzey Kore ve Suriye'yle birlikte terörizmi destekleyen devletler olarak sınıflandırılıyor.

ABD ara seçimlerinin aradan çıkmasıyla birlikte Başkan Biden'ın Küba'yı listeden çıkarabileceği düşünülüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU