Peru'da Optimus Prime kertenkelesi keşfedildi

Proctoporus optimus rengiyle dikkat çekiyor

Yetkililer, ovalarda sıcaklığın artması yüzünden hayvanların dağlara ilerlediğini söylüyor. Bu durum, kertenkelelerin yok olmasına yol açabilir (Paramount Pictures-MDPI)

Peru Çevre Koruma Kurumu, daha önce bilinmeyen iki kertenkele türünün keşfini duyurdu.

Üç gün önce yapılan açıklamada hayvanlardan birine, Transformers film serisinin ünlü robot karakteri Optimus Prime'ın adı verildiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, serinin 9 Haziran 2023'te vizyona girecek son filmi Transformers: Canavarların Yükselişi'nin (Transformers: Rise Of The Beasts) bir kısmı Peru'da çekildiği için hayvana Proctoporus optimus adının konduğunu açıkladı.

P. optimus'un, Machu Picchu antik kentinde keşfedildiği bildirildi.

Diğer kertenkeleye ise And Dağları'nda kapsamlı çalışmalar yürüten biyolog Kateryn Pino Bolanos'un şerefine Proctoporus katerynae adı verildi.
 

Kertenkele
Hayvanların genom diziliminde Peru Biyoçeşitlilik Müzesi, Teksas Üniversitesi ve Cusco Üniversitesi'nden araştırmacılar görev yaptı (MDPI)


P. katerynae, Machu Picchu'nun yakınındaki Machiguenga Doğa Koruma Alanı'nda bulundu.

Proctoporus cinsinden iki sürüngen de parlak ve koyu pullara sahip. P. optimus, karnının alt kısmının kırmızı renkli olmasıyla dikkat çekiyor.

Proctoporus üyelerinin uzunlukları, 2,7 santimetre ile 7,8 santimetre arasında değişiyor.

Yüksek rakımlarda yaşadığı tespit edilen her iki türün de neslinin tükenme tehlikesi altında olduğu ve iklim değişikliği sebebiyle tehdidin arttığı düşünülüyor.

 

Independent Türkçe, DW, MDPI

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU