Julian Assange'dan Joe Exotic'e, Trump’ın affetmediği isimler

ABD Başkanı son saatlerini Steve Bannon ve diğer 142 kişiyi affederek geçirse de büyük isimler gerekli şartları karşılayamadı

Netflix belgeseli Tiger King'in sıradışı kahramanı Joe Exotic, 22 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı (Reuters)

Donald Trump'ın Birleşik Devletler'in 45. Başkanı olarak yaptığı son hamle, gösterişli bir kalem hareketiyle müttefiklerini federal suçlamalardan aklayan çok sayıda yeni af yayımlamak oldu.

Affedilen 143 kişiden en ünlüsü, elbette Trump'ın eski baş stratejisti Steve Bannon'dı. Bannon, Trump'ın başlangıçta ABD'nin güney komşusunun masraflarını üstleneceğini öne sürdüğü ve uzun zaman önce vaat ettiği ABD-Meksika sınır duvarının tamamlanmasına dair kitlesel fonlama planıyla başkanın kendi destekçilerini dolandırmakla suçlandıktan sonra henüz yargılanmamıştı bile.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı geceki listeyle cezaları ertelenen diğer kişiler arasında rap şarkıcısı Lil Wayne ve Kodak Black, bağış toplayan Cumhuriyetçi Elliot Broidy, Detroit'in eski belediye başkanı Kwame Kilpatrick ve Death Row Records'un kurucu ortağı Michael "Harry-O" Harris de vardı.

Ancak Trump'ın başka kimleri affedebileceğine dair yapılan spekülasyonların çoğunun yanlış olduğu görüldü.

İşte gözden kaçanlar. Daha doğrusu kaçamayanlar.

Kendisi

Bir ABD başkanının kendini affettiği bir emsal olmasa da Anayasa bunu açıkça yasaklamıyor, sadece ülkenin liderine "Birleşik Devletler'e karşı işlenen suçları erteleme ve affetme" yetkisini tanıyor.

Bu şu anlama geliyor: Trump bunu yapmış olsaydı, bu hareketinin yasal olarak geçerli olup olmadığı kararı mahkemelere kalacaktı.

İki kez hakkında azil soruşturması başlatılan Başkan'ın danışmanları, bu hamlenin büyük olasılıkla küçük düşürücü bir şekilde tersine çevrileceği gerekçesiyle muhtemelen ona bunun aleyhinde tavsiyelerde bulundu. Ancak yürürlükte böyle bir koruma ve başkanlık makamının onu koruyacak pelerini yokken Trump kesinlikle kovuşturma karşısında açıkta kalıyor.

Columbia Bölge Başsavcısı Karl Racine, pazar günü MSNBC'de Ali Veshi'yle yaptığı söyleşide, kentteki savcıların iki hafta önce ABD Kongre binası baskınının kışkırtılmasındaki rolü sebebiyle muhtemelen Trump'ı "kusurlu davranıştan en fazla 6 ay hapis cezasıyla" suçlayabileceğini duyurdu.

Racine, "Başsavcılık makamının elinde kullanabileceği potansiyel bir suçlama olduğu bilinmeli" dedi.

2011'den bu yana D.C.'deki yasa böyle. Kişilerin halkı şiddet kullanmaya açıkça cesaretlendiren, ikna eden ve bunun dışında harekete geçiren ifadelerini yasa dışı kılıyor.

Diğer kişiler, bilhassa da eski FBI Direktörü James Comey, Joe Biden'ı aynı yetkileri ulusu iyileştirme yönündeki daha büyük bir menfaat için kullanarak Trump'ı affetmeye çağırdı; tıpkı Gerald Ford'un Watergate'in ardından 1974'te Richard Nixon için yaptığı gibi.

Trump, Georgia'nın Eyalet Sekreteri Brad Raffensperger'le 2 Ocak'ta yaptığı ve Cumhuriyetçi yetkiliden salıncak eyaletteki seçim sonucunu bozmak için ihtiyaç duyduğu 11 bin 760 oyu "bulmasına" yardım etmesini istediği mahkum edici telefon konuşması nedeniyle de yasal sorunlarla karşılaşabilir. Bu konuşma, seçimlere müdahaleyi yasaklayan federal yasayı büyük ölçüde ihlal ediyor gibi görünüyor.
 


Çocukları

Henüz Don Jr., Eric ya da Ivanka Trump aleyhine herhangi bir suçlamada bulunulmadı, ama Başkan'ın her üçü de 6 Ocak'ta Kongre'ye saldıran isyancıların kızıştırılmasında rol oynayan yetişkin çocuklarını kovuşturmadan korumak için önleyici bir hamle yapabileceği düşünülüyordu.

Trump'ın oğulları o gün "Amerika'yı Kurtar Mitingi'ndeki" kalabalığa ateşli bir şekilde hitap etti: Don Jr. Senato'da seçim sonuçlarını onaylamaya hazırlanan Cumhuriyetçileri "Sizin için geliyoruz" diye uyardı. Ivanka da tweet'ini silmeden önce isyancıları Twitter'da "vatanseverler" diye niteledi.

Her ikisinin de gelecek için kendi siyasi hırsları olduğuna inanılıyor. Ivanka, Cumhuriyetçi Senato için Florida'da bir meydan okuma başlatacağının sinyalini verdi.

Trump vergi kaçakçılığı, tanığın tehdit edilmesi ve yasadışı kampanya bağışları nedeniyle iki yıl hapis cezasına çarptırılan Ivanka'nın emlak yöneticisi kayınpederi Charles Kushner'i daha önce affetmişti.

Don Jr.'ın da 2017 göreve başlama fonlarının kötüye kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak yukarıda adı geçen Racine tarafından sorgulanmak istendiği belirtiliyor.

Rudy Giuliani

Başkanın kişisel avukatı, geçiş dönemi sırasında seçimi tersine çevirmeye yönelik yasal mücadeleye öncülük ederken, tamamı komplo teorilerine dayanarak oylamayı sarsmaya çalışan 60'dan fazla davayı kaybettiği süreçte, Borat kandırmacasından Four Seasons Total Landscaping fiyaskosuna ve akan saç boyasına art arda birçok kez rezil oldu.

Başkan ve yaşça en büyük varisi gibi Giuliani de, idollerini Beyaz Saray'da tutacak tüm yasal seçenekler tükendiği için yasama binasını kuşatan radikal sağcı kalabalığa "savaş yoluyla yargılamayı" savunduğunu söylemesi nedeniyle kovuşturmayla karşı karşıya kalabilir.

Julian Assange

Diğer taraftan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Sahil Güvenlik dizisinin ikonu Pamela Anderson'ın başkanın ona yardım etmesi için Tucker Carlson'un Fox'taki programında yaptığı son dakika talebine rağmen af dışında kaldı.

Assange'ın partneri Stella Morris daha önce şöyle demişti:

Adalet Bakanlığı'nı suçlamaları düşürmeye ve Birleşik Devletler Başkanını Julian'ı affetmeye çağırıyorum.

49 yaşındaki Assange'ın bilgisayarları hackleme ve ulusal savunma bilgilerine ulaşarak bunları ifşa etme komplosu iddiasıyla 18 maddelik bir iddianameyle mahkemeye çıkması isteniyor.

Bu ayın başlarında Assange, Birleşik Krallık'tan (BK) ABD'ye iade edilmekten kaçınmak için yürüttüğü mücadeleyi kazansa da akıl sağlığı yüzünden intihar edebileceği gerekçesiyle kefaletle serbest bırakılması reddedildi. ABD yönetimi iadeyi engelleme kararına resmen itiraz etti.

Joe Exotic

Netflix'in tecrit esnasında sürpriz bir şekilde hit olan belgesel dizisi Tiger King'in gösterişli yıldızı Exotic, aksi yöndeki yaygın spekülasyonlara rağmen gerekli şartları karşılayamadı.

Rengi açılmış aslan yelesi saçlarıyla ve ateşli silahlara olan tutkusuyla tanınan Exotic, rakibi olan barınak işletmecisi Carol Baskin'i öldürmeyi planladığı ve hayvanlara zulmettiği için verilen 22 yıllık hapis cezasını çekiyor.

Exotic'in davasına öncülük eden ve salı günü özgüvenli bir şekilde Metro'ya şunları söyleyerek kendini riske atan özel dedektif Eric Love hayal kırıklığını en çok hisseden olabilir:

Kutlama yapacağız. Bunun gerçekleşeceğine inanmak için iyi nedenlerimiz var. Bundan yeterince eminiz, halihazırda hapishaneden yaklaşık 800 metre uzağa park etmiş bir limuzinimiz var. Şu anda gerçekten harekete geçme modundayız.

Love şöyle devam etmişti:

Makyaj, kostüm ve diğer tüm birimleri hazırladım. Joe ilk olarak saçının yapılmasını istiyor. İki buçuk yıldır saçlarını yaptırmamış. Yapılacak ilk şey bu. Daha sonra muhtemelen gidip pizza, biftek ya da belki bir McRib yiyeceğiz.

Exotic hayranlarının Twitter'daki üzüntüsü ikiye katlandı. Bir kişi, "Görünüşe göre Trump, Baskin Takımı'nda" diye yazdı.



independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU