"Temassız kart ödemelerinde tüm zamanların en yüksek oranları görüldü"

2,5 milyon farklı kartın ilk kez temassız ödemelerde kullanıldığını belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, temassız ödemelerin mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 170 artış gösterdiğini söyledi

Canko: 2,5 milyon farklı kart ilk kez temassız ödemelerde kullanıldı / Fotoğraf: Pixabay

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan hijyen önlemleri kapsamında nakit kullanım azaldı.

Bu durum, banka ve kredi kartlarında temassız ödemede artış yaşanmasına neden oldu.

Temassız kartlarda güvenlik endişesi bulunmadığını belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, temassız kart kullanımında büyük artış yaşandığını söyledi.

"Martın ilk haftasında her şeyi normal seyrinde gitti, ikinci haftasında birden bire harcamalarda bir sıçrama gördük" diyen Canko, "Temassız ödemeler mart ayında önemli mesafe katederek, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 170 artış gösterdi. Sonrasında üçüncü hafta evde kal çağrılarıyla harcamalar biraz düştü ve kategori değiştirdi. Martın son haftasında harcamalar iyice sakinleşti” ifadelerini kullandı.

"Kartlı ödemelerin artması kayıtlı ekonomi adına faydalıdır"

Canko, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye'de kart sayısı martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 218 milyondan 239 milyona çıktı. Bunun 168 milyonu banka kartları, 71 milyon kredi kartlarından oluştu. Kartlarla ödeme alışkanlığında pozitif bir ivme gördük. Kartlı ödeme işlem adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artarak pozitif büyüdü. Aynı dönemde, kartlı ödeme tutarı da yüzde 9 artış gösterdi. Bu dönemde nakit alışkanlıkları da değişti. Martta geçen yılın aynı ayına kıyasla ATM'lerden nakit çekim işlem adedi ise yüzde 14 azaldı. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın virüsle olan mücadelesinde kâğıt ve bozuk paralardan bakteri ve virüslerin yayılabileceğini uyarısında bulunulmuştu. Kartlı ödemelerin artması kayıtlı ekonomi adına çok faydalıdır.

“2,5 milyon farklı kart ilk kez temassız ödemelerde kullanıldı”

Temassız ödemelerinin mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 170 artış gösterdiğini açıklayan Canko, 2,5 milyon farklı kartın ilk kez temassız ödemelerde kullanıldığını söyledi.

Temassız ödemelerde ilk 5: Mobilya- dekorasyon, elektronik eşya, akaryakıt istasyonları, telekomünikasyon ve market-gıda

"POS'larda yapılan her 5 işlemden biri temassız yapıldı. Tüm zamanların en yüksek temassız oranları görüldü" diyen Canko, temassız ödemelerin sektörel dağılımı incelendiğinde mobilya-dekorasyon, elektronik eşya, akaryakıt istasyonları, telekomünikasyon ve market-gıda kategorilerinin en fazla temassız ödeme artışı görülen ilk beş kategori içinde yer aldığını söyledi.

 

Soner Canko bkm.com.tr_.jpg
Soner Canko / Fotoğraf: bkm.com.tr

 

 

"Şu anda 250 liralık temassız ödeme limiti gayet yeterli"

Temassız ödemelerde 250 TL'lik limitin şuan için yeterli olduğunu kaydeden Soner Canko, temassız kartların da en az temaslı olanlar kadar güvenli olduğunu savundu.

İnternetten ödemelerde en büyük düşüş havayolları, konaklama ve seyahat sektöründe

İnternetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payının yüzde 19'a ulaştığını açıklayan BKM Genel Müdürü Soner Canko, "Temassızda olduğu gibi burada da ilginç bir durum ortaya çıktı. Daha önce hiç kullanılmayan 3 milyon kart ilk kez internetten ödemelerde kullanıldı. Bu bizim için sürpriz ve beklenmedik bir gelişmeydi. İnternetten alışverişlerde değil hız kesmek, büyümenin sürdüğünü gördük. İnternetten kartlı ödeme tutarının geçen yılın mart ayına göre en fazla arttığı sektör yüzde 129 ile market-gıda oldu. Özellikle market ve gıda alışverişimizi sanal dünyaya taşıdık. İnternetten ödemelerde en hızlı büyüyen kategorilerde market-gıdanın ardından mobilya/dekorasyon, yapı malzemeleri, elektronik eşya, sağlık-kozmetik, restoran ödemeleri geliyor. İnternetten ödemelerde en olumsuz etkilenen üç sektör havayolları, konaklama ve seyahat sektörü oldu. Buradaki düşüş sırasıyla yüzde 48, yüzde 47 ve yüzde 42" dedi.

Canko, önümüzdeki döneme ilişkin ise "Daha fazla kartlı ödemeler, daha az nakit işlemler, hızlanan temassız ödemeler ve artan e-ticaret eğilimleri göreceğimize inanıyoruz. Zira davranış değişiklikleri bir kez başladığında geri dönmez. Toplumda sağlık ve hijyen konuları önemsendiği sürece bu alanlarda gelişmelerin hızlanması kaçınılmaz olacaktır" yorumunu yaptı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU