İsrail siyaset ve bürokrasi dünyasının önde gelen isimlerinden The Independent'a mektup: Trump'ın apartheid planına karşıyız

Eski büyükelçiler, eski Knesset üyeleri ve ödüllü birçok İsrailli, The Independent’a mektup yazdı

Donald Trump Ortadoğu planını İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla birlikte duyurmuştu (AP)

Kendilerini "barışa adamış önde gelen İsrailliler olarak" tanımlayan, aralarında bir dönem Türkiye’de görev yapmış Alon Liel de dahil olmak üzere eski büyükelçilerin, eski parlamento üyelerinin ve ödüllü pek çok akademisyenin de yer aldığı İsraillilerin kaleme aldığı mektup:

Ülkemiz ve Filistinli komşularımız için kendini barışçıl bir geleceğe adamış İsrailliler olarak, Donald Trump yönetiminin İsrail-Filistin anlaşmazlığına yönelik planına ilkeli bir şekilde karşı çıktığımızı bildiriyoruz.

Bu plan anlaşmazlığı çözmektense derinleştirecek ve Güney Afrika'daki apartheid'dan (ırk ayrımcılığı) bu yana görülmemiş derecede bir eşitsizlik doğuracaktır. Bu, Filistinlileri İsrail tarafından kontrol edilen toprak parçalarında kafese kapatan bir Bantustan planıdır. (Bantustan, Güney Afrika'da siyahilerin yaşamasına izin verilen alanı ifade ediyor ç.n.) Trump ve Netanyahu, bir koyunu nasıl yiyeceklerini tartışan iki kurt gibi davranıyor. Trump'ın cesaretlendirdiği Netanyahu, Ürdün Vadisi'nin ve Batı Şeria'daki yerleşimlerin ilhakını resmen başlatma niyetini çoktan ilan etmişti. Tüm bunlar, uluslararası hukuka ve (İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukukun "bariz ihlali" olduğunu ve "yasal geçerliliği olmadığını" belirten) 2334 sayılı karar dahil Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına tamamen aykırıdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın planını barış müzakerelerini yeniden başlatacak bir "fırsat" olarak gören Avrupa Birliği'nin (AB) şu ana kadarki zayıf tepkisi bizi son derece endişelendiriyor. Plan böyle bir fırsat değil, apartheid 2.0. versiyonu için yeni bir yol haritası sunuyor. Bu plan ne barış getirecektir ne de uygulanabilir iki devletli bir çözüm. Filistin liderliği bu planı ancak reddedebilir.

Avrupa'yı da Trump'ın planını reddetmeye ve iş işten geçmeden İsrail'in Filistin'i ilhak etmesine karşı ciddi önlemler almaya davet ediyoruz.

Ilan Baruch, İsrail'in Güney Afrika, Namibya, Botsvana ve Zimbabve eski Büyükelçisi

Profesör Eli Bar Navi, İsrail'in eski Fransa Büyükelçisi

Profesör Michael Ben-Yair, İsrail eski Başsavcısı ve eski Yüksek Mahkeme hakim vekili

Avraham Burg, eski Knesset (İsrail parlamentosu) Başkanı ve eski Yahudi Ajansı Başkanı

Zehava Galon, eski Knesset üyesi ve Meretz Partisi'nin eski Başkanı

Profesör David Harel, İsrail Bilim ve Beşeriyet Akademisi Başkan Yardımcısı, 2004 İsrail Ödülü ve 2010 EMET Ödülü kazananı

Profesör Moty Heiblum, 2014 EMET Ödülü kazananı, İsrail Bilim ve Beşeriyet Akademisi üyesi

Miki Kratsman, 2011 EMET Ödülü kazananı

Alex Levac, 2005 İsrail Ödülü kazananı

Dr. Alon Liel, İsrail Dışişleri Bakanlığı eski Genel Müdürü, Güney Afrika ve Türkiye eski Büyükelçisi

Mossi Raz, eski Knesset üyesi

Michal Rozin, eski Knesset üyesi

Profesör David Shulman, 2016 İsrail Ödülü ve 2010 EMET Ödülü kazananı

Profesör Zeev Sternhell, 2008 İsrail Ödülü kazananı

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU