Voyager ve Pioneer araçlarının başka bir yıldız sistemine ne zaman gireceği hesaplandı

Uzaya gönderilmiş araçlardan biri ilk kez 90 bin yıl sonra başka bir yıldızın yakınından geçecek

Soluk Mavi Nokta, 1977’de fırlatılan Voyager 1 uzay aracının 1990’da 6 milyar kilometre uzalıktan çektiği fotoğrafta Dünya mavi çemberin içinde yer alıyor. Güneş sistemini çoktan terk eden araç uzayda yol almayı sürdürüyor (NASA)

Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden ve NASA’nın Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki Jet İtki Laboratuvarı’ndan iki araştırmacı, fırlatılmış uzay araçlarının diğer yıldız sistemlerine ulaşmasının ne kadar zaman alacağını hesapladı.

Phys.org’un haberine göre henüz yayımlanmayan çalışma, hakemli dergilerde yer almadan önce makalelerin paylaşıldığı arXiv sunucusuna yüklendi.

NASA 1970’lerde Güneş Sistemi’nin dışına uzay sondası da denen 4 uzay aracı yollamıştı. Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 ve Voyager 2 isimli bu araçlar o günden bu yana Güneş’ten uzaklaşıyor. Bazıları Güneş Sistemi’ni çoktan terk ederken, bazıları da terk etmek üzere.

Peki, bu araçları neler bekliyor? Başka yıldızlara ulaşabilecekler mi ve bu ne kadar sürecek?

Bu sorulara yanıt arayan araştırmacılar Coryn Bailer-Jones ve Davide Farnocchia, Avrupa Uzay Ajansı’nın 2013’te Dünya’yla Güneş arasındaki bir yörüngeye oturttuğu Gaia uzay teleskopunu kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teleskopun topladığı bir milyar yıldıza ait verinin arasında 4 uzay sondasının takip ettiği rotalar da yer alıyor. Araştırmacılar bu verileri kullanarak uzay araçlarının görece yakın mesafeden geçecekleri yıldız sistemlerini belirlemeyi başardı.

Astronomların hesaplarına göre gelecek bir milyon yıl içinde 4 araç, rotaları üzerindeki yaklaşık 60 yıldızın görece yakınından geçecek ve bunlardan yaklaşık 10 tanesine 2 parsekten (yaklaşık 6,5 ışık yılı ya da 62 trilyon kilometre) daha yakın olacak.

Bilim insanlarına göre başka bir yıldızın yanından geçen ilk araç muhtemelen Pioneer 10 olacak. Araç, yaklaşık 90 bin yıl sonra Cassiopeia takımyıldızındaki HIP 117795 isimli yıldızın 0,231 parsek (7 trilyon kilometre) yakınından geçecek.

Hesaplamalara göre 4 uzay aracının da bir yıldız sistemine çarpması ya da yörüngesine girmesi muazzam derecede uzun sürecek. Uzay sondaları yaklaşık 100 kentilyon (10’un yanında 20 sıfır) yıl daha galakside dolaşacak.

 

Independent Türkçe için derleyen: Umut Can Yıldız

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU