PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 28 Nisan 2024;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
 

Burkina Faso'dan BBC Afrika'ya yayın yasağı

Burkina Faso İletişim Konseyi, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün orduyu sivillere yönelik suistimallerle suçlayan raporunu haberleştirmelerinin ardından BBC Afrika ve VOA (Amerika'nın Sesi) kuruluşlarına yayın yasağı getirdi.

İki kuruluşa yayınların derhal durdurulması ve iki hafta süreyle tüm yayınların askıya alınması talimatı verildi.

Ayrıca BBC Afrika ve VOA'nın web sitelerine ve dijital platformlarına da erişim engeli getirildi.

Burkina Fasolu yetkililer söz konusu raporun somut kanıtlar olmadan, önyargılı ifadelerle orduyu itibarsızlaştırması ve kamu düzenini bozması yönüyle iftira niteliğinde olduğunu ifade ediyor.

Rapor yayınlandıktan sonra sert bir kınama mesajı yayımlanmıştı. Raporu haberleştiren sitelere de yaptırım uygulandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü raporunda Şubat ayında 56'sı çocuk 223 sivilin katledildiğini, bunun ordu tarafından bir stratejiye dönüştürüldüğünü iddia etmişti.

Burkina Faso daha önce Radio France, France24 ve Le Monde'nin yayınlarına yasak getirmişti.


İngiltere, kaçak göçmenleri Ruanda'ya gönderiyor

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Lordlar Kamarası'ndan tekrar Avam Kamarası'na gönderilen Ruanda'nın Güvenliği Yasa Tasarısı (Ruanda Planı) ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

İşçi Partili yetkililerin Ruanda Planı'nı durdurmak için her yola başvurduklarını lakin kendilerinin her türlü zorluğa rağmen bu planı uygulayacaklarını ifade etti.

Sunak, tasarının yasalaşmasının ardından önceden belirlenmiş düzensiz göçmenlerin uçakla Ruanda'ya gönderileceğini açıkladı.

Kaçak göçmenleri sınır dışı etmek için ihtiyaç duyulan tüm alt yapının hazır olduğunu belirten Sunak, "Gözaltı merkezlerindeki kapasiteyi 2 bin 200'e çıkardık. Başvuruları hızlıca işleme koymak için 200 yeni memurumuz var. Adliyeler de hazır hale getirildi. 5 bin duruşmayı ele alabilecek 25 duruşma salonu ve 150 hakim belirlendi" şeklinde konuştu.

Ruanda'ya sınır dışı edilecek düzensiz göçmenler için rezervasyon yapıldığını kaydetti.

"Ulusal güvenliğimiz ve sınırlarımızın güvenliği ile bir yabancı mahkemeye üyelik söz konusu olduğunda tabii ki ulusal güvenliğimizi öncelerim" ifadelerini kullanan Sunak'ın sözleri, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını tanımama ve mahkemeden çıkma gibi durumları gündemine aldığı şeklinde yorumlandı.

İngiltere, Nisan 2022'de hazırlanan "Ruanda Planı" kapsamında düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollarla girip sığınma talebinde bulunanları, Ruanda'ya gönderme planını kamuoyu ile paylaşmıştı.

Yoğun tepkilerle karşılaşan tasarı, Yargıtay ve Yüksek Mahkemece yasaya uygun bulunmuştu.

Kararın ardından Haziran 2022'de Ruanda'ya 7 kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu.

Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkemede yeni dava açmış, mahkeme de 19 Aralık 2022'de Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti.

Mahkeme, temyiz yolunu açık tutmuş, insan hakları savunucularının bu mahkemede açtığı dava sonucu 29 Haziran'da Ruanda Planı'nın yasalara uygun olmadığına karar verilmişti.

Bunun üzerine Ruanda'yla 5 Aralık 2023'te yeni anlaşma imzalanmıştı. İngiltere'nin Ruanda Planı Kral 3. Charles tarafından onaylanmıştı.


Güney Afrika askerleri Kongo ve Mozambik'te görev yapmaya devam edecek

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetlerinin (SANDF) Mozambik ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki görev sürelerinin uzatılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin uluslararası yükümlülüğünün yerine getirilmesinde hizmet etmek üzere SANDF'nin bölgedeki askerlerinin görev süresinin uzatıldığı kaydedildi.

Güney Afrika'nın Kongo'da 1198, Mozambik'te 1495 askeri bulunuyor. Mozambik'in kuzey bölgelerini etkileyen İŞİD bağlantılı terör eylemleriyle mücadele için askerleri bölgede bulunuyor.

Mozambik'in kuzeyi doğalgaz açısından oldukça zengin. Güney Afrika askerleri 2021'den beridir Mozambik'te görev yapıyor.

Kongo'nun doğusunda uzun yıllardır şiddet olayları devam ediyor. 2024 başından itibaren Güney Afrika askerleri bölgede görev yapıyor.


Afrikalı komutanlar Zambiya'da bir araya geldi

2024 Afrika Kara Kuvvetleri Zirvesi, Zambiya'nın Livingstone şehrinde düzenlendi.

"Ulusötesi Sorunlara Bölgesel Çözümler" temasıyla 40 Afrika ülkesinden üst düzey komutanlar bir araya geldi.

Afrika'daki güvenlik sorunlarında iş birliği yapılması amacıyla düzenlenen zirveye Avrupa ve Amerika'yı temsilen askeri görevliler katıldı.

500'den fazla delegenin hazır bulunduğu zirvede konuşan ev sahibi Zambiya Savunma Bakanı Ambrose Lufuma, ekonomik kalkınma için güvenli ve emniyetli bir ortamın gerekliliğine vurgu yaptı.

Kıta'nın kalkınmasının barışın sağlanmasıyla mümkün olacağına dikkat çekti.

Afrika kıtasında peş peşe yaşanan askeri darbeler, terörizm, insan kaçaklığı gibi güvenlik sorunları; iklim değişikliği ve göç gibi nedenlerle daha da perçinleniyor. 


Doğu Afrika sele teslim oldu

Doğu Afrika ülkesi Kenya ve Tanzanya'yı vuran şiddetli yağışların ardından sel felaketi yaşandı.  

Tanzanya'da 155, Kenya'da ise 45 kişi hayatını kaybetti. El Nino hava olaylarıyla bağlantılı olarak bölgede haftalardır şiddetli yağışlar devam ediyor.

Can kayıplarının yanı sıra yollar, köprüler, demiryolları ve şehirlerin altyapı sistemleri zarar gördü.

Yarım milyona yakın insan yağışlara bağlı gelişen selden etkilendi. 100 bine yakın ev hasar gördü. Yağışın etkilediği bölgelerde mahsur kalanlara yönelik yardım çağrısı yapıldı.

Kenya'nın başkenti Nairobi dahil olmak üzere çok sayıda büyük şehirde insanlar yoğun yağıştan etkilendi, hayat durma noktasına geldi.

Daha önce Afrika'nın güneyini etkileyen ve geniş ekin alanlarında hasara yol açan El Nino hava olayları etkisini Afrika'nın doğusunda sürdürüyor.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU