Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu: 7 Ekim'den ben ve tüm hükümet sorumluyuz"

Gazze savaşının 216. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Gazze savaşının 216. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 10 Mayıs Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

ABD silahı duvara astı

Washington İsrail'e mühimmat tedarikini askıya aldı ve Refah'ı işgal etme planlarını eleştirdi

Ağır bombalar da dahil olmak üzere ABD, Gazze'de savaşın başlamasından bu yana ilk kez İsrail'e 3,5 adet mühimmat göndermeyi durdurdu. Beyaz Saray, Gazze Şeridi'nde İsrail'in kontrol edemediği tek kent olan Refah'a saldırıda bombaları kullanabileceğinden endişe ediyor.

Dışişleri Bakanlığı ABD'nin hala bu operasyona karşı olduğunu kesin bir dille ifade etti. ABD bu ret adımına ilişkin haberleri dramatize etmeme kararı alan İsrail savunma ordusu "tüm sorunların kapalı kapılar ardında çözüldüğünü" belirttiler. İsrail'in "Refah ile gereken şekilde hesaplaşacağının" altını çizdiler.

Bomba sevkiyatının durdurulması-şayet haber onaylanırsa-ABD tarafından İsrail'in canını en çok acıtan olay olacaktır.

Ve bu karar geçen nisan ayı sonunda Joe Biden'ın İsrail'e 14 milyar dolarlık yardım paketini onaylamasından dolayı daha da beklenmedik bir olay oldu.

O zaman Başkan, Yahudi devletine ABD desteğinin "hatta iki ülke arasında anlaşmazlıkların ortaya çıkması sırasında bile demir-beton niteliğinde olduğunun" altını çizdi.

Nereden bakılırsa bakılsın Başkan Biden'ın kararını Demokratların giderek artan baskısı etkiledi.

ABD silah baskısı yaparak İsrail'i, Refah operasyonunda acele etmemek zorunda bırakmak istiyor.

Ancak Yahudi devleti yöneticileri Refah'a taarruzun kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Niyetinin ciddi olduğunu göstermek için İsrail askerleri Refah'ın doğu kısmına "nokta saldırıları" düzenlediler (Gazze Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre 20'nin üzerinde insan hayatını kaybetti).

İşin ilginç yanı, sadece Gazze'de değil İsrail'in Kuzeyinde de askeri hareketlerin sonlanmasına muvaffak olmak için ABD paralel biçimde Lübnan Hizbullah'ıyla da görüşmeler gerçekleştiriyor.

Geçen kasım sonunda yürürlükte olan ateşkes sırasında ateşkesin gereğini pürüzsüz yerine getirmişti. Hizbullah'tan şimdi de bunu yerine getirmesini istiyorlar.


Детали (Detaylar):
 

 

Diplomasi başarısızlığı: "İsrail büyükelçilerinin yarısı işe yaramaz"

Gazze Şeridi'ndeki askeri hareketlerin neyle sonuçlanacağı belli değil. Ancak uluslararası kamuoyunun desteğini kazanma mücadelesini İsrail artık ümitsiz biçimde kaybetti.

Hamas savaşı uzatıyor, bu durum onun işine geliyor çünkü. Propaganda savaşında tüm kozlar onun elinde.

İsrail dışişlerindeki sorunlar daha Netanyahu iktidara gelmeden başlamıştı.

Diplomasi kurslarına mevcut seçim sistemi oraya gereken insanların getiriyor.

Bugünlerde iyi haberler de var. Örneğin Batı'daki radikal öğrenciler desteği kaybediyor. Çünkü onlar çok uzağa gitti. Harvard Üniversitesi’nde ABD bayrağı yerine Filistin bayrağı kaldırmak muhtemelen onları memnun etti ancak, çoğunluk bundan korktu.
 

 

Netanyahu, Dr. Phil ile röportajında: "7 Ekim'den ben ve tüm hükümet sorumluyuz"

Başbakan Binyamin Netanyahu, Dr. Phil adıyla ünlü ABD'li psikiyatrist ve televizyoncu Phil McGraw'ya Kudüs'te özel bir röportaj verdi.

Netanyahu, "Kuşkusuz, başarısızlık oldu. Hükümetin kendi halkını savunma gibi esas konuda başarısızlığı söz konusu. İnsanlar savunmasız kaldılar" dedi.

"Ben kendimi ve herkesi yaşananlardan sorumlu tutuyorum" diyen Netanyahu, "Bunun nasıl yaşandığının araştırılması gerekir. Biz bunun derinliğine varabiliriz ancak, bana göre şimdi esas olan diğer bir başarısızlığa maruz kalmamaktır... Şayet biz bu katillere Gazze'ye kendi kontrollerine alma fırsatı verirsek; bu, affedilemez bir durum olur. Ve ben şimdi böyle bir zaferi kazanmaya odaklandım" diye konuştu.

Netanyahu ayrıca, "Orada Filistinlilerin yönetiminde bizi imha etmeye çalışmayan sivil hükümetin kurulması gerekecek. Ben bunun barış ve istikrar görmek isteyen Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin yardımıyla gerçekleşeceğini ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.


BBC Rusça Yayınlar Servisi:
 

 

Netanyahu: İsrail çıplak elle savaşmaya hazır

Refah'a geniş çaplı operasyon düzenlemesi durumunda ABDnin, İsrail'i mühimmat sevkiyatını durdurmakla tehdit etmesinden sonra Başbakan Binyamin Netanyahu İsrail'in çıplak elle("tırnaklarıyla") mücadele etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Netanyahu, "Yalnız başımıza mücadele etme durumunda kalırsak o zaman yalnız başımıza mücadele edeceğiz. Artık söyledim, gereken durumda tırnaklarımızla mücadele edeceğiz" dedi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU