Rus basınında Gazze savaşı: "Washington Netanyahu'ya hangi mesajı göndermeye çalışıyor?"

Gazze savaşının 215. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: İzvestiya

Gazze savaşının 215. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 9 Mayıs Perşembe günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

İzvestiya:

Prohor Dorenko'nun haber analizi özetle şu şekilde:
 

 

Dost dar günde ricada bulunmaz: ABD İsrail'e silah tedarikini neden askıya aldı?

Peki Washington Netanyahu'ya hangi mesajı göndermeye çalışıyor?

İsrail Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Evimiz İsrail Partisi Milletvekili Yevgeni Sova, İzvestiya'ya açıklamasında, "Buna rağmen Gazze Şeridi'ndeki savaşta belirlenmiş amacın hayata geçirilmesinin sorumluluğu Washington'un değil İsrail'in üzerindedir" dedi.

Sova, "Hükümetin bunu yorumlama gereği duymaları halinde herkes görecek. İsrail'in bakımından Gazze Şeridi'ndeki savaşın ilk gününden hedef değişmedi: Hamas örgütünün askeri ve yönetim imkanlarının imhası, esir alınan İsrail vatandaşlarının evlerine geri dönmesi ve Gazze Şeridi'nden İsrail'e gelebilecek her bir tehdidin bertaraf edilmesi" diye konuştu.

Sova'ya göre bu hedeflere ulaşılmasının sorumluluğu tamamen İsrail hükümetinin üzerine düşüyor.

Yevgeni Sova, "Buraya bizim en yakın müttefiklerimizle ilişkilerimizdeki meseleler de dahil. ABD bizim için o müttefiklerden biridir" diye ekledi.

Rusya Bilimler Akademisi Güvenlik Araştırmaları Merkezi kıdemli araştırmacısı Konstantin Blohin'e göre ise, "ABD yönetiminin aldığı emsalsiz tedbirler bile genelde ABD-İsrail ilişkilerine köklü biçimde yansıyamaz."

İzvestiya'ya konuşan Blohin, "Bu durumun Amerikan dış politikasında İsrail ile ilgili radikal eksen değişimi açısından değerlendirilmemesi gerekir. ABD'de İsrail yanlısı kesin çift partili konsensüs mevcut. İki partide tamamen Yahudi devleti saflarındadır: büyük ölçüde Cumhuriyetçiler, daha az ölçüde Demokratlar" dedi.

Blohin'e göre Yahudi devletinin unvanına bazen diplomatik düzeyde eleştiriler yapılsa bile fiiliyatta o devlete sınırsız siyasi ve askeri destek veriliyor.

Blohin, "İsrail, Batı'nın Ortadoğu'daki ön kalesi sayılıyor ve kutsal inek olarak kabul görüyor. (Silah) sevkiyatının durması tamamen vazgeçilmesi anlamını taşımıyor. Medyaya sızan bilgiler toplumun gazını almak için oyun oynandığını gösteriyor: Gazze Şeridi'ndeki çatışma sırasında ABD'nin imajı ciddi biçimde sarsılmıştır çünkü, İsrail'in hareketleri doğrudan bölgede güvenliğin garantörü sayılan ABD ile ilişkilendiriyor" diye vurguladı.


RİA Novosti:
 

 

Biden, Gazze Şeridi'nde sivillerin ölümünde ABD'nin parmağı olduğunu itiraf etti

ABD Başkanı Joe Biden, CNN kanalına demecinde kamuoyu önünde ABD'nin İsrail'e verdiği silahların Gazze Şeridi'nde sivil halkın ölümüne neden olduğu ilk kez itiraf etti.

Biden, "Gazze'deki sivil halk, bu bombaların kullanılması sonucunda hayatını kaybetti" diye konuştu.


Kommersant:

Kommersant muhabiri Yekaterina Moor'un Washington'dan geçtiği haber özetle şu şekilde:
 

 

Joe Biden'ın odak noktası değişiyor

ABD Başkanı seçimler yaklaşırken önceliklerini yeniden değerlendiriyor

Gazze'deki savaşa karşı yönelmiş öğrenci protestoları Demokratların başkanlığa resmi adayının belirleneceği Ağustos Genel kurulunda zirveye ulaşabilir. Kurultay ağustos ayında Chicago'da gerçekleşecek.

Buna rağmen Biden'ın danışmanları ve kimi analistler, Gazze'deki çatışmanın genç seçmenler için öncelikli olmamasından eminlik ifade ettiler. 

Joe Biden ve Kamala Harris'in seçim kampanyası eş başkanı Harris Mitch Lundreiu "Gazze'yi Vietnam ile eşleştirmenin çok büyük bir abartı" olduğunu ifade etti.
 

 

Biden, Refah'a operasyon olması halinde İsrail'e silah sevkiyatının durdurulacağını duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, CNN'e verdiği röportajda, İsrail'in Amerikan silahlarını kullanması sonucunda sivillerin öldürüldüğünü söyledi. Sayın Biden, İsrail ordusunun Refah'a girmesi halinde ABD'nin İsrail'e silah sağlamayacağını da söyledi

Biden, CNN'e demecinde, "Ben açık şekilde onların Refah'a girmesi durumunda-onlar daha Refah'a girmemişler-Refah'a girmeleri durumunda her zaman Refah'a karşı, kentlere karşı mücadelede kullandıkları silahı vermeyeceğimi bilmelerini istedim" dedi.


Детали (Detaylar):
 

 

Donald Trump: Biden Hamas'ın yanında, dünyayı "doğrudan üçüncü dünya savaşına götürüyor" 

Kendi TRUTH sosyal ağ hesabından yaptığı açıklamada Trump, "Aynen kendi finansörlerinin verdiği mali destekten dolayı kolejlerimizi işgal eden mafyanın saflarında durduğu gibi", "yamuk Joe bu teröristlerin (Hamas'ı kastediyor) saflarında yer alıyor" şeklinde görüş belirtti.

Trump, "Biden zayıftır, yolsuzluğa bulaşmıştır ve dünyayı doğrudan üçüncü dünya savaşına götürüyor. Benim başkan olmam durumunda Hamas ile İsrail arasında savaş başlamazdı" ifadelerini kullandı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU