Sudan'da savaş ülkenin doğusundaki el-Gadarif eyaletine ulaştı

HDK operasyonları ordu ve güvenlik karargahlarını hedef alıyor

Ülkenin doğusundaki el-Gadarif eyaletinde bir caddede konuşlanan Sudan güvenlik güçleri. (AFP)

Sudan'ın doğusundaki el-Gadarif eyaleti, dün (Salı) ilk kez Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) ordu karargahları ile güvenlik ve istihbarat teşkilatını hedef alan ve vatandaşların yaralanmasına yol açan hava bombardımanına tanık olduktan sonra savaşın ortasına girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel kaynaklara göre eyalet hükümeti yetkilileri sıkı güvenlik önlemleri alarak, ana pazarı kapatarak ve şehre giriş çıkışı tamamen engelleyerek azami hazırlık seviyesini yükseltmek için acele ederken, güvenlik personeli sokaklarda ve yerleşim yerlerinde yoğun bir şekilde konuşlandırıldı. Eyaletin Vali Vekili Muhammed Abdurrahman Mahcub, “Düşman, el-Gadarif'te güvenlik ve istikrarı vurmak için insansız hava araçları (İHA) kullandı, ancak çabaları başarısız oldu. Çünkü biri düşürüldü ve ikincisi bir caminin yakınında patladı. Eyalette durum şu anda istikrarlı” açıklamasında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) ise dün yaptığı açıklamada, çatışmaların başlamasından bir yıl sonra ‘sanki olağanüstü hâl dün başlamış gibi’ her gün binlerce çaresiz insanın Sudan'dan kaçmaya devam ettiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Olga Sarrado Mur, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

“Savaşın başlamasından bir yıl sonra, komşularıyla birlikte dünyanın en büyük ve en zor insani krizlerinden birini yaşayan Sudan'da savaş halen devam ediyor. Devam eden çatışma insanların hayatlarını paramparça etti, onları korku ve kayıp duygularıyla doldurdu. Sivillere yönelik saldırılar ve çatışmayla bağlantılı cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet dalgaları hız kesmeden devam ediyor.”

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU