BM Raportörü Callamard: IŞİD'li yabancılar ülkelerinde yargınlansın

BM Raportörü Agnes Callamard, IŞİD mensubu yabancıların yargılanması için “Şu aşamada tek seçenek yargılamaların başka bir yerde yapılması ve kendi ülkelerinde olması en mantıklısı” diye konuştu

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler'e göre Haseke’deki Hol kampında IŞİD bağlantılı olduğu düşünülen yaklaşık 50 ülkeden 11 bini yabancı ülke vatandaşı 70 bin kişi bulunuyor.

BM Raportörü Agnes Callamard söz konusu IŞİD üyelerinin yargılanması ile ilgili konuştu. 

Callamard, Irak ve Suriye’nin, IŞİD adına savaşan yabancıları kendi topraklarında suç işlediği için yargılama hakkı bulunduğuna dair güçlü argümanları olduğunu ancak bunun yabancı savaşçıların kendi ülkelerinde yargılanamayacağı anlamına da gelmediğini söyledi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede şu anda uluslararası ceza kapsamında işlenen suçları ele alan ve uluslararası standartları karşılayan bir geçiş hukuku yok. Bu yüzden şu aşamada tek seçenek yargılamaların başka bir yerde yapılması ve kendi ülkeleri en mantıklı yer. Tabii ki ‘ad hoc (geçici)’ ya da ‘hibrit’ mahkemeler de düşünülebilir ancak bunu uygulamak oldukça uzun sürecektir. Bu durumda ne yapacağız? IŞİD mensuplarının yargılanması için Fransa, Almanya ya da İngiltere’nin en iyi seçenek olduğunu söylemiyorum ama şu an için tek seçenek bu.

Callamard, mevcut sorunların ve ülkelerine dönen örgüt mensuplarının daha fazla propaganda ve radikalleşmeye yol açacağı endişelerinin farkında olduğunu belirtti, sorunla yüzleşilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU