Axios: Abbas, Filistin'in BM'ye tam üyeliği için yapılacak oylamadan geri adım atmayı reddediyor

Biden yönetimi Filistin’in yeterli oyu almasını engellemeye çalışıyor

BM Güvenlik Konseyi'nin bugün Filistin'e BM'de tam üyelik hakkı tanıyacak bir karar tasarısını oylaması bekleniyor / Fotoğraf: Reuters

Axios haber sitesinin Filistinli, Amerikalı ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Filistin'e Birleşmiş Milletler'de (BM) tam üyelik verilmesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi oylamasına gidilmemesi yönündeki talebini reddetti.

Site, Biden yönetiminin Filistin’in BM Güvenlik Konseyi'nde tam üyelik kararını geçirmek için yeterli oyu almasını engellemeye çalıştığını ve böylece veto etmek zorunda kalmamak istediğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM Güvenlik Konseyi'nin bugün ilerleyen saatlerde Filistin'e BM'deki mevcut gözlemci statüsü yerine tam üyelik hakkı tanıyacak bir karar tasarısını oylaması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Axios’tan aktardığı habere göre Filistin Yönetimi ile ABD arasında son üç yıldır gerilim giderek artıyor. Abbas, ABD yönetiminin Filistin-İsrail çatışmasında iki devletli bir çözüm için bastırmadığına inanıyor.

İsmi açıklanmayan İsrailli bir yetkiliye atıfta bulunan Axios, Filistin’in aralarında Rusya, Çin ve Cezayir'in de bulunduğu 8 BM Güvenlik Konseyi üyesinin desteğine sahip olduğunu ve kararı geçirmek için dokuz oya ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İsrailli yetkili, İngiltere'nin Filistin'in BM üyeliğini öngören karar tasarısına çekimser oy vermesini beklerken, ABD ve İsrail'in Fransa, İsviçre, Japonya, Güney Kore ve Ekvador'a Filistinlileri yeterli çoğunluktan mahrum bırakmak için karar tasarısına karşı oy kullanmaları ya da çekimser kalmaları yönünde baskı yaptığını da sözlerine ekledi.

BM'deki Arap Grubu dün BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere Filistin'in tam üyelik başvurusunu engellememeleri çağrısında bulunarak konseyin ‘uluslararası toplumun çağrısına kulak vermesini’ ve gecikmeksizin söz konusu kararı onaylamasını istedi.

Arap Grubu yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nin Filistin'in üyeliğini kabul etmemesi halinde, BM tüzüğü ve uluslararası hukuk ilkelerini uygulama sorumluluğundan kaçmış olacağını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU