Dünyanın en temiz havasının sırrı çözüldü

Bilim insanları, Güney Okyanusu üzerindeki havanın temizlenmesinde bulutlar ve yağmurun kilit rol oynadığını söylüyor

(AFP)

Bilim insanları, Güney Okyanusu üzerindeki havanın gezegendeki en temiz hava olmasında yağmur ve bulutların kilit rol oynadığını keşfetti.

Antarktika bölgesindeki bu okyanus daha az insan faaliyeti barındırmasına rağmen yine de denizden gelen tuz, rüzgarlardan gelen toz veya fitoplankton denen bitki benzeri küçük organizmalardan gelen parçacıklar gibi doğal kaynaklardan çıkan aerosoller burayı kirletiyor.

Ancak araştırmacılar, bulutların ve yağmurun Antarktika Okyanusu üzerindeki atmosferin temizlenmesinde kilit rol oynadığını söylüyor.

Bilim insanları bu okyanusun engin bölgeleri üzerindeki farklı bulut desenlerini tespit etmek üzere yeni nesil uydulardan elde edilen verileri kullanarak bir bilgisayar programı geliştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar özellikle iklimin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı bilinen balpeteği şeklindeki özgün bulut desenlerini inceledi.

Bu özel bulutlardaki petek hücreleri, kapladıkları bölgenin aldığı yağış miktarına bağlı olarak "açık" ya da "kapalı" durumda oluyor.

Bilim insanları balpeteği desenli bulut analizinden elde edilen verileri Tazmanya'daki Cape Grim Gözlemevi'nden alınan aerosol ölçümleriyle ve Avustralya Meteoroloji Bürosu'nun yağış gözlemleriyle karşılaştırdı.

En temiz havaya sahip günlerin açık petekli bulutlarla ilişkili olduğunu tespit eden bilim insanları bu bulutların, ara sıra ama yoğun sağanak yağışlar yaratarak aerosol partiküllerini havadan "yıkayabildiğinden" şüpheleniyor.

Açık durumdaki bu bulutların, kabarık beyaz haldeki kapalı bulutlara kıyasla daha fazla nem tutttuğu ve daha fazla yağmur ürettiği anlaşılıyor.

The Conversation'da kaleme aldıkları yazıda bilim insanları, "Açık petekli bulutların kapalı olanlardan 6 kat daha fazla yağmur ürettiğini tespit ettik" diye yazdı.

Boş peteklerin havanın en temiz olduğu kış aylarında çok daha yaygın olduğunu bulduk.

Araştırmacılar, bu balpeteği desenlerinin kış mevsiminde Kuzey Atlantik ve Kuzey Pasifik bölgelerinde de bulunduğunu söyledi.

Bilim insanları daha sonraki çalışmalarda bu bölgelerdeki bulutların toz ve kir gibi aerosolleri nasıl temizlediğini açıklamayı umuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU