Zoom'dan kasiyerlik dönemi: Restoran New York'ta, işçi Filipinler'de

"Maliyetler ciddi düşüyor"

Happy Cashier'ın kurucusu Zhang, verdikleri hizmerin restoranlar açısından maliyetleri düşürdüğü için tercih edildiğini belirtti (@thatguybg/Twitter)

ABD'nin New York şehrindeki bazı restoran çalışanları Filipinler'den internet aracılığıyla işe katılıyor.

Happy Cashier adlı sanal hizmet destek firması, Filipinler'de yaşayan işçilerin Zoom üzerinden New York'taki restoranlarda kasiyerlik yapmasını sağlıyor.

New York merkezli firmanın sahibi Chi Zhang, "sanal kasiyer hizmetlerinin yanı sıra operasyonel destek sağlayarak küçük işletmeleri güçlendirmek istediklerini" söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şirketin çalışanlarının büyük kısmı Filipinler'de yaşıyor. Firma, Filipinler'de dış kaynak kullanımı (outsourcing) hizmeti sağlayan firmalarla ortak çalışarak işçileri bünyesine katıyor. 

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), firmanın Filipinler'deki çalışanlarına saatlik 3 dolar ödeme yaptığını aktardı. New York şehrindeyse saatlik asgari ücret 16 dolar.

New York Eyaleti Çalışma Departmanı'na göre asgari ücret kanunu, sadece eyalet sınırlarında yaşayan işçiler için geçerli. Dolayısıyla Happy Cashier'ın faaliyetleri yasaları çiğnemiyor. 

Diğer yandan New York'ta asgari ücretlerin artırılması için faaliyet yürüten işçi grubu Restaurant Opportunities Centers United'dan Teofilo Reyes, uygulamanın tehlikeli olduğunu savunarak şunları söyledi: 

Dış kaynak kullanımıyla bu işleri başka bir ülkeye yaptırmanın yolunu bulmaları son derece endişelendirici çünkü bu durum, sektördeki ücretlerin ciddi şekilde düşmesine yol açabilir.

Amerikan iş dergisi Fortune'un paylaştığı verilere göre Filipinler, dünyadaki en büyük dış kaynak kullanımı sektörüne sahip. Güneydoğu Asya ülkesinde bu sektörden yılda 35,4 milyar dolar gelir elde ediliyor.

Zhang, New York'un Brooklyn bölgesinde 2015'te açtığı restoranı pandemi nedeniyle kapattığını söyledi. Kovid salgını sırasında restoran çalışanı bulmanın güçlüğünü gördüğünü belirten yatırımcı, sanal kasiyer uygulaması fikrinin bu deneyimle şekillendiğini ifade etti.
 


Firma, geçen hafta yapılan bir sosyal medya paylaşımıyla haber oldu. Twitter kullanıcısı, gönderisinde New York şehrinde sanal kasiyerlik hizmeti veren bir restoranla karşılaştığını belirtti. 

Paylaşıma yorum yapan bir başka sosyal medya kullanıcısı, aynı uygulamanın Uruguay ve Arjantin'de olduğunu da belirtti.

Zhang, sanal kasiyerlik hizmetine ekimde başladıklarını belirtti. Uygulama New York şehrindeki Queens, Manhattan ve Staten Island bölgelerinde kullanılıyor. Ayrıca New Jersey eyaletinde bir restoranın da Happy Cashier firmasıyla çalıştığı aktarıldı. 

Hizmeti kullanan firmalar arasında Japon restoran zincirleri Sansan Ramen ve Sansan Chicken'ın yanı sıra Çinli Yaso Kitchen yer alıyor. Fortune ve NYT, Staten Island'da Happy Cashier'la çalışan iki Çinli restoran firmasının daha olduğunu fakat işletmelerin, adlarının gizli tutulmasını istediğini bildirdi.


Independent Türkçe, New York Times, Fortune

DAHA FAZLA HABER OKU