İsrail, Ürdün ve yabancı yardımların Gazze'ye ulaştırılması için kuzeyde yeni bir kara kapısı açtı

İsrail Savunma Bakanı Gallant, “Bu, Gazze'yi doldurmayı planladığımız yardım akışı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip” dedi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmek üzere 25 Mart 2024 tarihinde Washington'daki ABD Dışişleri Bakanlığı binasına geldi / Fotoğraf: Reuters

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün yaptığı açıklamada, İsrail'in öncelikle Gazze'deki Filistinlilere yurt dışından ya da Ürdün'den yardım ulaştırılmasını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir kara kapısı açacağını duyurdu.

Yoksul kıyı bölgesini yöneten Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasının ardından İsrail ordusu Gazze'ye savaş açmış ve yardımları kesmişti.

Gazze'de tırmanan insani kriz, aylardır yükü Gazze'ye sınırı olan Mısır'a kaydırmaya çalışan İsrail'e Batılı ve Arap ortakları tarafından yardım girişini kolaylaştırmak için daha fazlasını yapması yönünde baskı yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mevcut iki nakliye geçişini kademeli olarak yeniden açan ve yeni bir sınır kapısı üzerinde çalışan İsrail, geçen hafta Gazze'ye giden yardım sevkiyatlarını İsrail'in güneyindeki Aşdod Limanı’na kabul edeceğini duyurdu.

Gallant gazetecilere yaptığı açıklamada yeni sınır kapısının Gazze sınırının kuzeyinde kurulacağını ve böylece 40 kilometre uzaklıktaki Aşdod'dan tırlarla gelen yardımların ulaşma süresinin kısaltılacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bir yardım kaynağı geçidin İsrail'in Zikim köyü ile Filistin'in es-Siyafa köyü arasında olacağını bildirdi. Yeni geçidin Ürdün'den İsrail'in doğusuna karayoluyla gelen yardımların ulaştırılmasını kolaylaştıracağını vurgulayan Gallant, “Bu, Gazze'yi doldurmayı planladığımız yardım akışı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Ayrıca güvenlik denetimlerini kolaylaştıracak ve uluslararası ortaklarımızla çalışmalarımızı geliştirecek” ifadelerini kullandı. İsrail ile Birleşmiş Milletler (BM), 2,3 milyon nüfusun çoğunun evsiz kaldığı Gazze Şeridi'ne ulaşan yardım miktarına ilişkin farklı tahminlerde bulunuyor.

Sivil altyapısı İsrail tarafından tahrip edilen ve hastalıkların yayıldığı Gazze Şeridi’nin bazı bölgelerinde kıtlık korkusu baş gösteriyor. Diğer taraftan İsrail, Gazze'ye doğrudan yardım için bir deniz koridoru kurulmasına yardımcı olurken, ayrıca hava sahasını Filistinlilere paraşütle yardım gönderen uluslararası uçaklara da açtı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU