İsrail Lübnan Cephesi’ne hazırlanıyor

İsrail aşırı sağı, Refah'ı işgal etmemesi halinde Netanyahu'yu devirmekle tehdit ediyor

İsrail güçlerinin Han Yunus'ta neden olduğu yıkımın ortasında yürüyen Filistinliler / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusu odağını Lübnan'la olan kuzey cephesine kaydırdı ve dün Batı Celile ve kuzey kıyılarında, Hizbullah'la bir savaşın patlak vermesini simüle eden askeri tatbikatlar başlattı. Bu tatbikatlar, Gazze Şeridi'ndeki kuvvetlerinin çoğunu çektikten bir gün sonra, Lübnan'da gerçekleşeceği varsayılan bir kara harekâtını da içeriyor. Söz konusu tatbikatlar, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutanı Muhammed Rıza Zahidi'nin Şam'daki İran konsolosluk binasının bombalanması sonucu öldürülmesine misilleme olarak, İran'ın İsrail'e yönelik olası saldırısına karşı İsrail-ABD hazırlıkları çerçevesinde yapılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey sınırlarında artan hazırlıkların bir parçası olarak İsrail ordusu, 1960'ların sonunda Mısır'la yapılan yıpratma savaşı sırasında Genelkurmay Başkanı olan Haim Bar-Lev'e atfedilen ünlü Bar-Lev Hattı’nın bir benzerini inşa etti ve Lübnan sınırı boyunca beton bariyerleri güçlendirdi. Kuzeydeki 30 kadar kasaba ‘İç Cephe'den özel izin alınmadan bulunmanın ya da çalışmanın yasak olduğu askeri bölgeler’ ilan edildi.

Bu hazırlıkların ortasında İsrail aşırı sağı, Netanyahu'yu hükümetin devrilmesi ve ‘Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın işgal edilmemesi halinde başbakan olarak kalmayacağı’ yönünde tehdit etti. X platformunda yer alan bir habere göre aşırı sağcı Yahudi Gücü Partisi lideri ve İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Refah'a geniş çaplı bir saldırı yapılmadan ve Hamas yenilgiye uğratılmadan İsrail hükümetinin olmayacağını söyledi.

Maliye Bakanı ve Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich de Netanyahu'ya ‘savaş zamanında belirleyici kararlar almaya yetkili tek organ’ olduğu gerekçesiyle genişletilmiş hükümeti toplaması çağrısında bulunarak, Hamas üzerindeki baskının arttırılmasını istedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU