Enflasyonla boğuşan Arjantinliler, "göz taramalı kripto paraya" akın etti

ChatGPT'nin yaratıcısı Sam Altman'ın Worldcoin'i bazı ülkelerde yasaklanmıştı

Proje kapsamında ülke çapında 250 göz tarama makinesi kuruldu (AFP)

Ekonomik sıkıntı yaşayan Arjantinliler, göz taraması karşılığında token veren kripto para projesi Worldcoin'e büyük ilgi gösteriyor.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre, temmuzdan bu yana Worldcoin projesine 1,5 milyon kişi katıldı. Dünya çapındaysa bu sayı yaklaşık 3 milyon.

Haberde, ekonomik zorluklarla boğuşan Arjantinlilerin, Worldcoin'in göz tarama makineleri önünde uzun kuyruklar oluşturduğuna dikkat çekildi. İris taramasıyla verilerinin sisteme kaydedilmesine izin verenlere Worldcoin'in kendi token'ı olan WLD'lerden 10 adet hediye ediliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

10 WLD, yaklaşık 72 dolar değerinde ancak kur oranları çok değişken olduğundan bu miktar artabiliyor. 

Dövüş sanatları eğitimcisi olan 64 yaşındaki Juan Sosa, projeye katılmak durumunda kaldığını belirterek "Bunu yapmak zorundaydım çünkü hiç param yok" dedi.

Süpermarkette kasiyerlik yapan 42 yaşındaki Miriam Marrero da "Tek maaşla geçinemeyen, çok zor zamanlar yaşayan insanlar var. Bu yüzden projeye katılıyorlar" ifadelerini kullandı.

Arjantin'de resmi enflasyon aralıkta yüzde 211'i geçerek son 32 senenin rekorunu kırmıştı.

Arjantinli teknoloji danışmanlık firması Salto Agencia'dan Natalia Zuazo, biyometrik verilerin çok hassas olduğuna ve kötü amaçlar için kullanılabileceğine dikkat çekti. 

Zuazo, "Bence insanlar durumun ciddiyetini anlamıyor. Çaresiz kaldıkları için böyle bir şey yapıyorlar" dedi.

33 yaşındaki müzisyen Federico Mastronardi ise "Yıllardır kişisel verilerimi birçok farklı şirkete verdim, en azından bu firma bana para ödüyor" dedi. 
 


Öte yandan ChatGPT'yle gündemden düşmeyen Amerikalı yapay zeka firması OpenAI'ın CEO'su Sam Altman'ın projesi olan Worldcoin, tüm biyometrik bilgilerin yüksek güvenlikli veritabanlarında saklandığını ve bunların hiçbir kişiye ya da firmaya satılmayacağını savunuyor.

Arjantin devletine ait Kamu Bilgilerine Erişim Ajansı, projenin güvenli olup olmadığına ilişkin inceleme başlatmıştı. Fakat biyometrik veri toplanmasıyla ilgili herhangi bir yasak getirilmemişti.

Diğer yandan İspanya, Portekiz ve Kenya proje kapsamında veri toplamasını yasaklamıştı.


Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU