Apple'dan Hindistan hamlesi: "78 bin ev inşa edilecek"

"Çoğu kadın çalışanlara verilecek"

Apple, son dönemde Hindistan'daki yatırımlarıyla dikkat çekiyor (Reuters)

Amerikalı teknoloji devi Apple, Hindistan'da çalışanlar için 78 bin ev inşa edecek.

Hindistan'ın İngilizce yayın yapan Economic Times (ET) gazetesi, Apple'ın son iki buçuk yılda yaptığı yatırımlarla ülkede yaklaşık 150 bin kişilik istihdam oluşturduğunu aktardı. 

Hindistan hükümetinden yetkililerin ET'yle paylaştığı bilgilere göre teknoloji devi, yatırımlarında bir adım daha atarak çalışanlar için 78 bin ev inşa etmeyi planlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Projede Hindistan merkezli Tata Electronics, Tayvanlı Foxconn ve Finlandiya firması Salcomp yer alacak.

Plan kapsamında inşa edilecek evlerden 58 bin tanesi, Apple fabrikalarının yer aldığı Tamil Nadu eyaletinde kurulacak. 

Merkezi hükümet, maliyetin yüzde 10 ila 15'ini üstlenecek, geri kalan miktarsa eyalet hükümetleri ve firmalar arasında kurulacak ortaklıklarla karşılanacak. 

Konut inşaatlarının 31 Mart 2025'e kadar tamamlanması ve evlerin teknoloji sektörü çalışanlarına teslim edilmesi öngörülüyor.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi, "Çalışanlar için başlatılan bu büyük çaplı konut girişimi, özellikle çoğu 19-24 yaş grubundaki göçmen kadın çalışanlar açısından verimliliği artırmayı ve güvenliği sağlamayı amaçlıyor" dedi. 

Apple, Çin'in Henan eyaletindeki Çengçou şehrinde 300 bin çalışanın yaşadığı dev bir konut alanı inşa etmişti. Hindistan'daki konut projesinin de "iPhone Şehri" diye anılan bu yapıya benzeyeceği düşünülüyor.

Amerikalı firmanın Hindistan'daki satışları son iki yılda yüzde 40 artmıştı. Firma, Apple'ın CEO'su Tim Cook'un da katılımıyla Hindistan'daki ilk Apple mağazasını geçen yıl nisanda açmıştı.


Independent Türkçe, Economic Times, RT

DAHA FAZLA HABER OKU