Mahsur kalan yetim orkayı sürüsüyle buluşturmak için zamana karşı yarış

23 Mart'ta annesinin sıkışıp ölmesinden sonra memeli Vancouver Adası açıklarında mahsur kaldı

(AP)

Kurtarma ekipleri, Kanada açıklarındaki ücra bir lagünde yaklaşık iki haftadır sürüsünden ayrı düşmüş şekilde karaya vurmuş orka yavrusunu kurtarmak için zamana karşı yarışıyor.

Memeli hayvan, 23 Mart'ta annesinin sığ sularda sıkışıp ölmesinin ardından Vancouver Adası'ndaki Zeballos lagününde mahsur kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Denenen diğer yöntemlerin başarısız olmasının ardından bilim insanları, hayvanın bir kamyona yüklenip daha derin sulara götürebileceği bir su alanına doğru çekmeyi umuyor.

Kanada Balıkçılık ve Okyanuslar Bakanlığı'ndan Paul Cottrell, "Zamanın bizim aleyhimize işlediğini fark ettik. Bu nedenle bir kurtarma operasyonunun lojistiği üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Cottrell bu planın önümüzdeki hafta içinde işe yarayacağını umuyor. Cottrell, "Bu çok devasa bir çaba ve önümüzde uzun bir yol var" dedi.

Mümkün olan en iyi sonucu almayı umuyoruz.

Kurtarma çalışmalarını koordine eden kuruluşlardan biri olan Bay Cetology, CNN'e yaptığı açıklamada orkanın "sağlıklı olduğunu ve halihazırda herhangi bir zayıflama belirtisi göstermediğini" belirtti.

Vancouver Adası


Kuruluşa göre, yavruyu beslemek için girişimlerde bulunuldu ancak herhangi bir şey yiyip yemediği belli değil.

Kuruluş, "Balinanın derisi, başının üst kısmı ve sırt yüzgecinin her iki yanında büyük parçalar halinde soyulmaya başladı. Belki de bu içinde bulunduğu lagüne tatlı su akması nedeniyle olabilir" diye açıkladı. 

Orka yavrusunun taşınmasının "balinanın işbirliğinin yanı sıra çok fazla sabır da gerektireceğini" ekledi.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre katil balina diye de bilinen orkalar dünyanın tüm okyanuslarında bulunuyor. Son derece sosyal olan bu balinalar 20 ya da daha fazla balinadan oluşan aile sürüleriyle yaşıyor.

Geçen yıl mayısta San Francisco açıklarında görülen yaklaşık 24 katil balinadan oluşan grup, Kuzey Kaliforniya için alışılmadık derecede büyük bir orka topluluğuydu. 

Orkalar 7 Mayıs'ta San Francisco'nun yaklaşık 45 kilometre batısındaki Farallon Adaları yakınındaki balina izleme teknesi turu tarafından görüldüklerinde muhtemelen bir deniz aslanı ya da fok avladıkları için birlikte kutlama yapıyorlardı.

Katil balinalar daha çok San Francisco şehir merkezinin yaklaşık 120 kilometre güneyinde bulunan Monterey Körfezi'nin altındaki derin kanyonda görülüyor. 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU