Tokyo'nun yeni turistik cazibe merkezleri: Umumi tuvaletler

"İnanılmaz temiz tutuluyor"

Nippon Vakfı'nın projesi kapsamında hazırlanan umumi tuvalet, ünlü Japon mimar Kengo Kuma tarafından tasarlandı (Reuters)

Japonya'nın başkenti Tokyo'da sıradışı tasarımlara sahip umumi tuvaletler yeni turistik cazibe merkezlerine dönüştü.

Tokyo'nun Şibuya semtinde düzenlenen "Tokyo Umumi Tuvaletler Turu" kapsamında turistler, iki saat boyunca farklı noktalardaki tuvaletleri gezebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'ın aktardığına göre, Japon Yeni'ndeki değer kaybıyla birlikte turistler geçen ay ülkeye akın etmeye başladı. Şibuya Belediyesi de umumi tuvalet turlarını marttan beri düzenleniyor. 

Fransız turist Penelope Panczuk, ünlü yönetmen Wim Wenders'ın geçen yıl yayımlanan filmi Mükemmel Günler'den (Perfect Days) esinlenerek tuvaletleri görmeye geldiğini söyledi.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscarı'na aday gösterilen yapım, Tokyo'daki umumi tuvaletlerde çalışan bir temizlik işçisinin hikayesini anlatıyor. 

Panczuk, Tokyo'daki tuvalet gezisi deneyimine dair şunları söyledi: 

ABD'de ya da benim geldiğim Fransa'da umumi tuvaletler genelde kullanılmaz. Fakat Tokyo'da bunları kullanmaktan mutluluk duyuyorsunuz çünkü tuvaletler inanılmaz temiz tutuluyor. Her biri çok güvenli ve o kadar farklılar ki her seferinde yeni bir şey keşfetmiş gibi hissediyorsunuz.

Kâr amacı gütmeyen Nippon Vakfı, 2020'de "Tokyo Tuvalet Projesi"ni başlatmış, birçok ünlü sanatçı, Şibuya semtinde 17 umumi tuvalet tasarlamıştı. Proje turizm amaçlı yapılmasa bile Şibuya'daki yetkililer bunu fırsat olarak gördü. 
 

tuvalet.jpg
Her biri sıradışı tasarımlara sahip tuvaletler büyük ilgi çekiyor (Reuters)


Tuvalet turlarının biletleri kişi başı 4 bin 950 Japon Yeni'ne (yaklaşık 1000 TL) satılıyor.


Independent Türkçe, Reuters, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU