Boeing, Alaska Havayolları'na 160 milyon dolar tazminat ödedi

Uçuşun ortasında kapı tıkacının düşmesinin ardından uçak, yan tarafında büyük bir açıklıkla iniş yapmıştı

Alaska Havayolları, kendisine ait bir Boeing 737 Max 9 uçağında yapacağı inceleme öncesinde paneli kaldırmış (AP)

Boeing, ocakta bir kapı tıkacının havada patlamasından kaynaklanan kayıpları telafi etmek üzere Alaska Havayolları'na 160 milyon dolar ödedi.

Ödemenin yılın ilk çeyreğinde kaybedilen kârı karşıladığı ve gelecekte başka ödemelerin de yapılmasının beklendiği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Alaska Havayolları'na ait bir uçak, ABD'nin Oregon eyaletinin Portland kentinden gerçekleştirdiği kalkıştan kısa süre sonra kapı tıkacı ya da gövde tıkacı diye bilinen bir panelin düşüp uçağın yan tarafında büyük bir açıklık oluşturması üzerine acil iniş yapmak zorunda kalmıştı.

Olayın ardından düzenleyici kurumlar yaklaşık 200 Boeing 737 Max 9 uçağının uçuş iznini geçici olarak askıya almıştı. Bu da binlerce uçuşun iptal edilmesine yol açmıştı.

Boeing'in üretim ve güvenlik sorunlarını ele almak üzere yeni uçakların üretimini azaltması nedeniyle havayolları halihazırda teslimat gecikmeleriyle baş etmeye çalışıyor.

Düşük fiyatlara hizmet sunan havayolu şirketi Ryanair şubatta, tatilcilerin bu gecikmeler nedeniyle daha yüksek ücretlerle karşılaşabileceği uyarısında bulunmuştu.

Öte yandan geçen hafta, Boeing CEO'su Dave Calhoun'un 24 milyon dolarlık bir tazminat paketiyle çekip gidebileceği bildirildi.

Calhoun, şirketin uçaklarıyla ilgili büyük güvenlik endişelerine yol açan bir dizi olayın ardından yıl sonunda CEO'luk görevinden istifa edeceğini açıkladı. En son meydana gelen Alaska Havayolları patlamasını Boeing için bir "dönüm noktası" diye niteledi.

Şoke edici güvenlik ihlalinin sonucunda, ABD Federal Havacılık İdaresi, Adalet Bakanlığı ve Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu soruşturma açtı.

Boeing'in internet sitesinde yayımlanan bir bildiride Calhoun, "Bu kazayı alçakgönüllülük ve tam şeffaflıkla ele almayı sürdürmeliyiz" diye yazdı. 

Ayrıca şirketimizin her kademesinde güvenlik ve kaliteye tam bağlılığı aşılamalıyız.

Ocakta Alaska Havayolları yolcuları panel patlaması nedeniyle Boeing'e karşı yasal işlem başlatmıştı.

FBI yolculara bir suçun mağduru olabileceklerini söylemişti.

Federal kurumun Seattle ofisinden bir mağdur uzmanı geçen ayın sonlarında yolculara "Sizinle irtibata geçiyorum çünkü bir suçun mağduru olabileceğinizi tespit ettik" diye yazmıştı.

FBI halihazırda bu vakayı soruşturuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/travel

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU