YSK, Van kararını verdi: Mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek

DEM Partili Tiryaki: YSK, oyçokluğuyla itirazımızı kabul etti. Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı ve mazbatanın Zeydan'a verilmesine karar verdi

Fotoğraf: Twitter

Van İl Seçim Kurulu, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 55.48 oy alarak seçilen Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan yerine yüzde 27.15 oy alan AKP'nin adayı Abdulahat Arvas'a mazbatanın verilmesi kararını almıştı.

Ancak DEM Parti, bu kararın iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) başvuruda bulundu. YSK da DEM Parti'nin başvurusunu gündemine aldı. Bu gelişmelerin ardından seçim süreci ve mazbata dağıtımı konusunda yeni bir süreç başlamış oldu.

DEM Parti, YSK belgesini paylaştı

DEM Parti'nin sosyal medya hesabından paylaşıldı, YSK'nın belgesi paylaşıldı ve şu ifadeler kullanıldı:

"Yüksek Seçim Kurulu’nun Van kararı kesinleşmiş ve yürürlüğe girmiştir. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’dır. Bizim olanı geri aldık!"
 

Tiryaki YSK önünde açıkladı

DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki: "YSK, oyçokluğuyla itirazımızı kabul etti. Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı ve mazbatanın Zeydan'a verilmesine karar verdi." açıklamasında bulundu. Mehmet Rüştü Tiryaki YSK'nin oy çokluğuyla itirazlarını kabul ettiğini belirterek, "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları bildiğiniz gibi kesin. Herhangi bir itiraz olanağı yok. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabii değil. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek" diye konuştu.

Öte yandan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'da X hesabından yaptığı paylaşımda, 'Olması gereken oldu ve Van halkının iradesi hayat buldu.' açıklamasında bulundu.

 

DEM Parti tarfından yapılan açıklamada "Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir. Her Bijî Berxwedana Gelê Kurd!" paylaşımı yapıldı.

CHP'li Tanrıkulu: Dayanışma kazandı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı dayanışma bir kez daha kazandı" ifadelerini kullandı. Tanrıkulu'nun paylaşımı şöyle:

Van'da halkın iradesine dönük gasp girişimi YSK'den döndü. Van İl Seçim Kurulunun hukuka, kanuna, vicdana aykırı kararı kaldırıldı. Haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı dayanışma bir kez daha kazandı.

Abdullah Zeydan: Artık hizmet zamanıdır

Mazbatanın iade edilmesi kararından sonra Van DEM Parti il binası önünde toplanan kalabalığa konuşan Abdullah Zeydan "Artık kimse sizin iradenizi gasp etmeye aklından bile geçiremeyecek" dedi. Zeydan konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı: 

Biz sizin onurunuzu bu akbabalara yedirmeyeceğimizi söyledik. Siz, tüm baskılara rağmen, tüm kirli ilişkilere rağmen, para vaatlerine rağmen Kürt halkının nasıl onura sahip olduğunu gösterdiniz. 14 belediyenin 14’ünü alarak tüm dünyaya mesajınızı verdiniz. Onurlu direnişinizi selamlıyor, teşekkür ediyoruz. Artık hizmet zamanıdır.

Ne olmuştu?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), seçimleri yüzde 55 oy alarak kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin düşürülerek Van İl Seçim Kurulu tarafından mazbatanın 28 puan geride kalan AK Partili aday Abdulahat Arvas'a verilmesine itiraz etmişti. Bu süreçte Van'da neredeyse ara verilmeksizin protestolar gerçekleştirildi. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU