Bilim insanları çiftlerin para kavgalarını masaya yatırdı

"İlişkilerde parasal meseleleri daha sık konuşmalısınız"

Uzmanlar, mali meselelerle ilgili konuların daha açık şekilde tartışılmasını öneriyor (Unsplash)

Çiftler arasındaki para kavgasının nedenleri bilimsel araştırmayla ortaya kondu.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan uzmanlar, parayla ilgili tartışmaların aslında ilişkilere dair daha farklı sorunlara işaret ettiğini belirtti.

Kanada'nın başkenti Ottava'daki Carleton Üniversitesi'nden araştırmacılar, sosyal medya platformu Reddit'teki bir ilişki forumunda parasal konularla ilgili tartışmaları değerlendirdi. 

Forumdaki paylaşımları analiz eden ve çiftlerle görüşen bilim insanları, maddi meselelerle ilgili anlaşmazlıkların ardında yatan bazı örüntüler tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmaya göre partnerlerin market ve alışveriş harcamalarına dair yaşadığı tartışmalar, çiftlerin daha sağlam ilişkilere sahip olabileceğine işaret ediyor. Öte yandan ev geçimine sağlanan katkı ve büyük harcama kalemlerinde sorumsuz davranma gibi konularda yaşanan anlaşmazlıklarsa ilişki açısından daha zararlı olabiliyor. 

Bilimsel dergi Journal of Social and Personal Relationships'te yayımlanan çalışmanın ortak yazarlarından Johanna Peetz, "İlişkilerde parasal meseleleri daha sık konuşmalısınız. Böylelikle küçük anlaşmazlıklar daha büyük sorunlara dönüşmez" dedi. 

Peetz, mali açıdan zorlu dönemlerden geçen çiftlerin ortak değerleri paylaşmasının önemli olduğunu belirterek, bunun çoğu zaman finansal konularda iki kişinin de ortak bir zeminde buluşmasını mümkün kıldığını söyledi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco şehrinde çift terapisi hizmeti veren psikolog Thomas Faupl ise tartışmalarda sık sık gündeme gelen sorunların iyi tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: 

Birçok kişi için paraya dair sorunlar güvenlik ve güçle ilgili. Bazı durumlarda mesele sorumlulukla, kontrolle ve adaletle ilgili de olabilir.

Faupl, tartışmalarda mali kaygıların mı yoksa duygusal tepkilerin mi öne çıktığına dikkat edilmesi gerektiğini de belirtti.

Psikolog, "Partneriniz sizin tasarruf hedeflerinize destek olacak adımlar atıyorsa bu, ona kendinizi yakın hissetmenizi ve ilişkiye daha fazla değer vermenizi sağlayabilir" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU