Uzmanlar açıkladı: Bulaşık makinesi nasıl yerleştirilmeli?

Alman fizikçi Dr. Rainer Stamminger, "Durulamak lazım mı?" sorusunu da yanıtladı

Hassas nesneler üst rafa yerleştirilmeli (Unsplash)

Ev işleri arasında en çok tartışılan şeylerden biri, bulaşık makinesinin nasıl doldurulacağı. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var ama en iyi sonucun nasıl alınacağı sorusu da kafaları kurcalıyor. 

Birleşik Krallık'ın Daily Mail gazetesi, "Önceden durulamak lazım mı?", "Yukarıya ya da aşağı yerleştirmek çok fark ediyor mu?", "Çatal kaşıkları nereye koymak gerek?" gibi soruların yanıtının peşine düştü. 

Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nden fizikçi Dr. Rainer Stamminger, bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce özellikle sıcak suyla yıkamanın enerji ve su israfına neden olduğunu vurguladı. 

Yemek kalıntılarını bir peçete, kaşık ya da bıçakla çöpe atsanız yeter.

Önde gelen bir markada çalışan Bree Lemmen de çoğu üründe bulaşıkların ne kadar kirli olduğunu anlayan sensörlerin olduğunu ve bu yüzden durulamaya gerek kalmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Su basıncı orada daha çok olduğu için daha kirli bulaşıkların alt rafa yerleştirilmesi tavsiye ediliyor. 

Yine aynı sebeple cam ya da ince plastik eşyaların hassaslığı, onları üst rafa daha uygun hale getiriyor. 

Ayrıca çok kirli mutfak gereçlerinin köşelere ya da yukarı konması önerilmiyor. 

Dr. Stamminger, "Şunu unutmayın ki su her zaman aşağıdaki püskürtme kollarından yukarı geliyor, bu yüzden kirli yüz aşağı bakmalı" diyor.

Pek çok kullanıcı, olabildiğince çok bulaşığı sıkıştırmak istiyor. Aşırıya kaçmadıkça bunda sorun yok ancak tabakların birbirine dokunmaması önemli.

Alman bilim insanı, "Her zaman nesneler arasında suyun aradan geçebileceği kadar boşluk bulunması önemli" uyarısını da yapıyor. 

dailymail
Spatula gibi uzun nesneleri yukarı koyabilirsiniz (Daily Mail)


2015'te Birmingham Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, karbonhidratla kirlenmiş bulaşıkların merkezde, protein lekelilerinse kenarlarda olması gerektiğini ortaya koymuştu. Su merkezde daha yüksek ivmeyle hareket ettiği için oradaki bulaşıkların daha iyi temizleneceği vurgulanmıştı. 

Peki çatal kaşıklar ne olacak? Ünlü bir markanın bulaşık makinesinden sorumlu müdürü Dmitry Letsman, bu konuda doğru ya da yanlış olmadığını ancak yukarıdaki aparatların çatal kaşıkların çok dip dibe olmasını engelleyerek daha iyi temizlenmelerini sağlayabileceğini vurguladı. 

Pahalı şef bıçaklarının makinelerde körelebileceği uyarısında da bulunurken "Elde yıkayıp hemen kurutmak onlar için en iyi yol" dedi. 

Dr. Stamminger'se özellikle çocukların güvenliğini hatırlatarak alt taraftaki sepete konan bıçakların uçlarının aşağı doğru bakmasını tavsiye etti.


Independent Türkçe, Daily Mail, MarthaStewart.com

DAHA FAZLA HABER OKU